Zweedse reizigers checken in en uit met geïmplanteerde OV-chip

OV-chip onder de huidHet Zweedse vervoersbedrijf SJ is een proef begonnen met een geïmplanteerde OV-chip. Reizigers gebruiken deze chip in plaats van een papieren of digitaal vervoersbewijs. De chip gebruikt dezelfde NFC-techniek die onder meer ook in onze OV-chipkaart zit. Tijdens deze proef, die met 200 personen uitgevoerd wordt, scant een conducteur op de trein de hand van de reiziger. Normaal gesproken reizen de Zweden met een vervoersbewijs dat op de smartphone staat.

De test wordt uitgevoerd met reizigers die reeds voorzien zijn van een chip. Het is dus niet zo dat het OV-bedrijf de chip bij de personen gaat inbrengen. In Zweden zijn er momenteel zo'n 2000 personen die een chip onder de huid hebben geïmplanteerd. Deze personen zijn doorgaans werkzaam in de IT en beveiliging. De chips worden door hen gebruikt om toegang te krijgen tot bepaalde afdelingen. Het technologiebedrijf Epicenter, een partner van SJ, is zo'n bedrijf waar medewerkers een chip onder de huid hebben. Dit bedrijf benaderde de vervoerder met het idee en die had wel oren naar de proef.

Privacy

"De reacties op de proef zijn overwegend positief", verklaart een woordvoerder tegenover de Britse krant Indepentent. "Uiteraard zijn er mensen die zich zorgen maken over de privacy. Sommigen zijn bang dat ze middels die chip kunnen worden gevolgd, maar we maken alleen gebruik van een nummer tijdens het scannen. Iemand die deze transactie tussen reiziger en conducteur oppikt, kan daar nog niets mee."

Op de website van SJ kun je een video bekijken over de werking van de geïmplanteerde OV-chip

Toekomstbestendig?

[userquote user="906"]Behalve morele bezwaren bij het plaatsen van onderhuidse chips, kan ook de vraag worden gesteld hoe toekomstbestendig zulke chips zijn. Je kunt ze immers niet meer upgraden of veranderen zonder dat je hiervoor een operatieve handeling moet verrichten. Daarnaast heeft dit thema privacy- en/of juridische impact. Ik ben benieuwd hoe hiermee in Zweden wordt omgegaan. [/userquote]

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.