Verslag BTG Trendsessie Cyber Security

Op dinsdag 13 juni stond de avond in het teken van Cyber Security. Op de veertiende verdieping van de Haagsche Zwaan werd door ReciperoXS een boeiende trendsessie gehost.In samenwerking met T-Mobile en BTG heeft ReciperoXS een programma samengesteld met boeiende sprekers die voor de gegadigde topfunctionarissen uit het bedrijfsleven een belangrijke boodschap hebben op het gebied van Cyber Security.

Criminaliteit is de kern van ‘Thinking out of the box’

Inge Philips is directeur Cyber Risk Services bij Deloitte. Hiervoor heeft Inge Philips 14 jaar bij de AIVD en daarna zes jaar bij de politie gewerkt, waar zij zich heeft beziggehouden met de donkerste kant van de samenleving. Met de tijd heeft Inge haar eigen kijk gekregen op criminaliteit: “Ik ben het gaan zien als innovatie. In systemen van witwaspraktijken, liquidaties en mensenhandel zit iets productiefs. Je kunt ervan leren”.

De crimineel zal zich altijd in de voorhoede begeven Criminaliteit is daardoor een fact of life. Inge: “We moeten de maatschappij weerbaar maken”. Inge Philips pleit voor het distribueren van kennis, macht en middelen zodat je minder kwetsbaar wordt. Uiteindelijk gaat cyberveiligheid ook om menselijk gedrag. We kunnen met onze inspanningen de dreiging nauwelijks reduceren, dus ligt de oplossing in het verhogen van de weerstand."

Het kan iedereen overkomen

Inge Philips draagt het stokje over aan Maria Genova, gepassioneerd spreekster op het gebied van cybercriminaliteit en auteur van het boek ‘Komt een vrouw bij de H@cker’. Maria Genova spreekt te zaal toe dat zij bedachtzaam met hun gegevens en informatie moe ten omgaan. “Als je verkeerd met je smartphone omgaat, is het eenvoudig om hem over te nemen”. Maria Genova legt ook uit dat wanneer je onzorgvuldig omgaat met je identiteitsbewijs, of een kopie daarvan, de gevolgen niet te overzien zijn. “Blijf jezelf afvragen: met wie deel ik mijn gegevens, wat deel ik en waarom?”

Mobility will happen: by you, with you, or to you

Arjan Veenboer van Mobile Iron maakt samen met Johan van der Welle van Lookout het thema cyber security concreet. In Nederland worden steeds meer zakelijke applicaties gebruikt. Enterprise mobility zorgt voor efficiëntie en verbeterde productiviteit. De meeste bedrijven hebben tegenwoordig een beleid op het gebied van mobiel werken. Arjan Veenboer benadrukt dat het belangrijk is dat bedrijven de controle houden. “Alleen beleid is niet afdoende. Zorg ervoor dat je het blijft afdwingen en houd het up-to-date.” Met de komst van de General Data Protection Regulation (GDPR) moeten bedrijven hun EMM goed op orde hebben.
Johan van der Welle ziet een trend in het ontvreemden van zakelijke informatie. Veel van die informatie wordt met name ontvreemd vanaf je mobiele telefoon. “Je installeert een gratis app en zonder dat je het weet wordt heel je telefoon gescreend”. Met Lookout kun je dit ondervangen.

True-XS

Bij True-XS worden ze enthousiast van een onoplosbare problemen als het gaat om Cyber Security. Arwi , aldus Arwi van der Sluijs legt uit dat zij met hoogopgeleide cyberingenieurs werken om bedrijven zo goed mogelijk te kunnen adviseren. Een van hun Cyberingenieurs, Rob de Vries, laat de zaal zien hoe eenvoudig het is om informatie te stelen van iemand zijn telefoon met een ‘man-in-the-middle-aanval’. Het is verontrustend om te zien hoe eenvoudig ingebroken kan worden op ‘verbonden’ devices. Een gehackte koelkast valt nog te overzien, maar een gehackte insulinepomp levert grote problemen op.
De avond wordt afgesloten door Pierre Wind, die een digitale draai heeft gegeven aan zijn voortreffelijke gerechten: van een ‘Suspicious Strawberry’ en een ‘Business Energizer’ tot een ‘Iris Scan Surprise’.

[userquote user="906"]“Als BTG kijken we terug op een geslaagd event, waarin Cybersecurity vanuit veel facetten is belicht. In de integrale aanpak van deze complexe problematiek dient naast focus op de vele technische mogelijkheden tot toepassing van cybercriminaliteit ook aandacht te zijn voor drijfveren  van de criminele netwerkorganisaties en de wijze waarop zij opereren. Door vanuit dit principe te werken aan de borging van cybersecurity, zullen wij als organisatie effectiever kunnen opereren in onze aanpak. Als branchevereniging streven wij ernaar de hiervoor kennis en kunde te delen met onze leden en daar waar nodig is, ook te anticiperen op de wijze waarin de belangen van onze leden hierin worden behartigd in de diverse overheid- en marktdiscussies.  Focus hierbij ligt op de realisatie en uitvoering van een volledig integraal strategisch, tactisch en operationeel beleid en de complexiteit van zaken die hierin ligt besloten.”
[/userquote]

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.