PayPal: ‘We zijn niet bang voor Apple Pay’

Eenvoudige betaaldiensten om snel kleine bedragen tussen vrienden, collega’s en kennissen over te maken, zijn tegenwoordig heel populair. Er is vrijwel geen grote bank in Nederland die niet al zo’n app heeft gelanceerd. Ook Apple is van plan om als onderdeel van zijn dienst Pay dergelijke ‘Person to Person’-betalingen mogelijk te maken. De marktleider PayPal is hier echter niet bang voor. Dat zei de baas van het Amerikaanse bedrijf, Dan Schulman, tegen de Britse pers. Apple’s uitbreiding van Pay zal volgens hem 'moeten vechten om momentum te ontwikkelen’.

Apple Pay

PayPal is overal, Apple Pay alleen bij Apple

Het grootste voordeel van PayPal? In tegenstelling tot Apple Pay is de betaaldienst op bijna elk platform beschikbaar. De meeste gebruikers hebben meerdere apparaten met verschillende besturingssystemen . ‘Ze hebben een Android-telefoon, een Microsoft-pc en een Apple-tablet”, aldus Schulman. Niemand wil volgens hem verschillende betaalwijzen op al deze toestellen – je wilt consistentie, en dat op alle platforms.

PayPal heeft in vergelijking met Apple bovendien het voordeel dat ze zelf een bank zijn (met bankvergunning) waarbij elke gebruiker een eigen rekening heeft. Apple neemt dit risico niet en gebruikt alleen de creditcards en pinpassen die de gebruikers al hebben.

Snel geld overmaken

Apple Pay Person to Person komt in het najaar in de VS beschikbaar als onderdeel van het nieuwe besturingssysteem iOS 11. Het maakt het mogelijk om snel tussen vrienden en collega’s geld over te maken. Enige voorwaarde is dat gebruikers een creditcard of pinpas aan  Pay koppelen – maar dat is natuurlijk sowieso vereist voor het gebruik van de dienst. Overboekingen tussen personen belanden eerst op een virtuele bankpas, de Apple Pay Cash Card. Deze kan voor andere Apple Pay-betalingen worden gebruikt, of je stort het bedrag terug op je creditcard of pinpas. Bij eerstgenoemde betaal je nog 3% servicekosten.

Apple Pay werkt in de VS samen met Green Dot die de benodigde banklicenties heeft. In Nederland is Apple Pay nog steeds niet beschikbaar. Het wordt vermoed dat Apple er nog niet in geslaagd is om een geschikte bankpartner te vinden. In andere Europese landen is Apple Pay al beschikbaar. De laatste toevoeging was Italië.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.