Glasvezel in Nederland naar 3 miljoen in 2021

glasvezelVolgens een rapport van Telecompaper hebben in het jaar 2021 drie miljoen huishoudens in Nederland glasvezel. Het onderzoek baseert zich daarbij op groei- c.q. stagnatiegegevens uit vorige jaren en de plannen van telecombedrijven met FFTH (Fiber To The Home). Het rapport heeft onder andere gekeken naar de ontwikkelingen per provincie alsmede naar internationale trends.

KPN koploper in glasvezel

In 2016 bedroeg het aantal nieuwe aansluitingen 137.000. Dat was een daling ten opzichte van de 200.000 nieuwe lijnen in 2015. Het totale aantal glasvezelaansluitingen bedroeg eind 2016 2,65. KPN nam de meeste aansluitingen voor zijn rekening via dochteronderneming Reggefiber. Deze kwamen voornamelijk in de eerste zes maanden van 2016 tot stand. De rest van het afgelopen jaar viel de uitrol van glasvezel praktisch stil. KPN heeft intussen aangegeven dat het bedrijf liever investeert in de huidige DSL-lijnen. Telecompaper verwacht dan ook voor de komende jaren niet veel groei te zien in het aantal vezelaansluitingen van KPN.

Gecontroleerde groei

Ook bij aanbieder CIF was er in 2016 sprake van groei. Met name de focus op aanleg in buitengebieden bleek interessant. Telecompaper verwacht echter geen enorme groeispurt, maar eerder gecontroleerde groei. CIF laat weten namelijk stapsgewijs te werk te gaan. Partijen als E-Fiber, Kabelnoord, Rendo en Rekam namen vorig jaar een substantieel deel van de totale groei voor hun rekening. De komende jaren zullen zij goed zijn voor een relatief nog groter deel van de groei.

Behoefte aan toekomstbestendige infrastructuur

Doordat organisaties steeds veelvuldiger gebruik maken van Big Data, neemt de vraag naar datacenterbandbreedte exponentieel toe. Als spreker tijdens het BTG on Tour-evenement bij het RWS Datalab van Rijkswaterstaat, legde Carl Smet van CommScope uit dat het voor datacenters en infrastructuren een uitdaging is om aan deze toenemende behoefte te kunnen blijven voldoen.

Datacenters en infrastructuren moeten op een dusdanige manier worden ingericht dat zij met de toenemende behoefte kunnen meegroeien. Een toekomstbestendige infrastructuur is een flexibele, beheersbare en vezeldichte infrastructuur die steeds hogere snelheden en nieuwe technologieën blijft ondersteunen, eenvoudig opgeschaald kan worden en minimale storing kent.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.