IoT-standaarden steeds vaker toegepast volgens GSMA

De GSMA, de mondiale branchevereniging van leveranciers die actief zijn op het gebied van mobiele telefonie, laat weten dat het Mobile IoT Initiative goed op gang is gekomen. Dit is een initiatief van de GSMA om het gebruik van netwerkstandaarden door de markt te bevorderen. Vooral NarrowBand-Internet Of Things (NB-IoT) wordt steeds vaker toegepast door operators zoals AT&T, China Mobile, Deutsche Telekom en in Nederland Vodafone. Ook andere wereldwijde IoT-standaarden zoals LTE-M worden steeds vaker toegepast.

IoT-standaardenNB-IoT

NarrowBand-IoT is net als LTE-M een Low Power Wide Area (LPWA) netwerktechnologie. Het wordt gekenmerkt door een focus op goede indoordekking, lange batterijduur en lage kosten. Deze IoT-standaarden zijn hierdoor ook geschikt voor het aansluiten van zeer grote aantallen apparaten. De standaard werd vastgelegd in juni 2016 (in release 13 van 3GPP). Pluspunt van NB-IoT is verder dat het in bestaande LTE-netwerken kan worden ingepast, als een softwarematige upgrade. NB-IoT is vergelijkbaar met LoRa, dat bijvoorbeeld door KPN wordt gebruikt.

China koploper

Volgens onderzoeksbureau Gartner zal China de grootste markt worden voor LPWA. Van de geschatte 3,1 miljard aansluitingen in 2025 zullen er 486 miljoen in China zijn. China Mobile en China Unicom hebben al NB-IoT-netwerken uitgerold in verschillende grote steden. China Telecom heeft een nationale uitrol van NB-IoT aangekondigd. China speelt ook een belangrijke rol in de ontwikkeling. Van de 546 bedrijven wereldwijd die oplossingen ontwikkelen op basis van IoT-technologie, komen er meer dan 215 uit China.

IoT-standaardenIoT-standaarden en duurzaamheid

Standaarden bevorderen de uitrol en interoperabiliteit van IoT. Volgens de GSMA kan IoT bijdragen aan een duurzame ontwikkeling. Op het Mobile World Congress in Shanghai zijn hier demonstraties van. Zo gebruikt China Telecom IoT bij het bewaken van de lucht- en waterkwaliteit. De GSMA laat ook zien hoe mobiele IoT-netwerken worden gebruikt bij onderzoek naar het beschermen van zeedieren. Andere demonstraties zijn bijvoorbeeld een connected vuilnisbak voor betere afvalophaling. Op het Mobile World Congress Shangai, van 28 juni tot 1 juli 2017, vindt ook het 4th GSMA Global Mobile IoT Summit plaats.

[userquote user="906"]De diverse brancheorganisaties willen hier, namens consument en/of zakelijke consument vanuit het gebruikersperspectief, ook graag een bijdrage aan leveren. Bijvoorbeeld vanuit het indoornetwerk- en coverageperspectief, waarin gebouweigenaren en/of beheerders primaire verantwoordelijkheid dragen voor de mobieledata- en telecommunicatievoorzieningen in hun gebouwencomplexen. Daarnaast lopen hiervoor ook in Nederland een aantal initiatieven, zoals NEN die zich tevens inzet voor de realisatie van IoT-standaarden. Het zou goed zijn als de diverse initiatieven op elkaar worden aangesloten. BTG wil zich hiervoor graag sterk maken.[/userquote]

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.