China loopt voorop bij uitrol 5G

In 2020 gaan de eerste commerciële 5G-netwerken van start in China. Bovendien zal dat land rond 2025 de grootste 5G-markt zijn. Dat zegt een rapport van GSMA Intelligence en de China Academy of Information and Communications Technology.

In de aanloop naar de officiële lancering, voeren Chinese mobiele operators tussen 2017 en 2019 diverse tests uit met 5G-netwerken. Naar verwachting gaat het aantal 5G-aansluitingen in 2025 428 miljoen bedragen.

Smartphone blijft belangrijkste device

De 5G-netwerken zullen in de beginfase worden ingezet om de capaciteit van 4G-netwerken te vergroten om zodoende tegemoet te komen aan het toenemende dataverkeer. Daarnaast zal het snellere netwerk zorgen voor een toename in diensten op het gebied van 'enhanced mobile broadband' (eMBB). Hieronder vallen diensten op het gebied van 4K/8K-video en apps voor augmented en virtual reality. De onderzoekers verwachten dat de overgang naar 5G voor hardwarefabrikanten kansen biedt om andere soorten devices te ontwikkelen voor deze diensten. De smartphone blijft echter het belangrijkste device zodra 5G wordt gelanceerd.

Enterprise biedt operators grootste kansen

De meeste omzetmogelijkheden voor operators zien de opstellers van het rapport op de enterprise-markt. Met name in de verticale marktsegmenten liggen kansen. Hierbij valt te denken aan communicatiediensten, IoT, smart vehicles, industrieel internet, cloud robotics en VR/AR. Maar ook de transport- en logistieksector, gezondheidszorg en landbouw zijn interessante verticale marksegmenten voor operators.

Op de website van de GSMA Intelligence kun je een pdf-versie van het rapport '5G in China: Outlook and regional comparisons' downloaden.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.