Hyperloop One presenteert route-concepten voor Europa

Een reusachtige rotonde door Nederland of Duitsland, of toch een van meerdere concepten voor Groot-Brittanië? Het Amerikaanse bedrijf Hyperloop One presenteerde kort geleden negen ontwerpen voor Hyperloop-routes in Europa. In een wedstrijd moeten deze het opnemen tegen andere concepten van andere continenten.

Hyperloop

Binnen 41 minuten door Nederland

Krijgt Nederland de eerste hyperloop-route? Het land is een van verschillende kandidaten die het Amerikaanse bedrijf als mogelijke plaats voor een trein binnen Europa heeft gekozen. Volgens de plannen zou de route zes grote Nederlandse steden met elkaar verbinden. We starten in Amsterdam, zijn binnen 7 minuten in Rotterdam en gaan dan verder naar Eindhoven, Den Bosch, Arnhem en Lelystad. Eindbestemming is weer Amsterdam. De totale lengte van de route is 428 kilometer, en daar heeft de hyperloop maar 41 minuten voor nodig.

hyperloop_nederland

Andere hyperloop-routes

De langste route is in Duitsland gepland. Deze gaat van Hamburg naar Berlijn, Leipzig, Neurenberg en München. Vanaf daar gaat het weer naar terug naar Hamburg via Stuttgart, Frankfurt en Keulen. Binnen 142 minuten heb je al deze grote steden in Duitsland gezien en heb je 1991 kilometer in de hyperloop gezeten.

Voor Groot-Brittanië zijn er meteen drie concepten. Twee starten in Glasgow en leiden via Edinburgh naar Newcastle. De kortere route gaat dan verder via Leeds naar de oude industriesteden Manchester en Liverpool. Deze route is 545 kilometer lang. De tweede route is met 1060 kilometer dubbel zo lang en gaat vanuit Newcastle verder naar Cambridge en Londen. Vanuit de hoofdstad gaat het verder naar Oxford en Bristol tot de eindbestemming in Cardiff is bereikt. De derde route verbindt Edinburgh met Londen. Tussenstops op de 666 kilometer lange route zijn in Manchester en Birmingham.

De andere concepten verbinden bijvoorbeeld Spanje met Marokko, Corsica en Sardinië, of Estland en Finland. De laatste route verbindt Warschau en Wrocław in Polen.

hyperloop_duitsland

Eerste tests vlakbij Las Vegas

Op dit moment wordt al een eerste testbuis vlakbij Las Vegas gebouwd. In de komende maanden moeten de eerste testritten plaatsvinden. In 2021 wil het bedrijf drie routes af hebben.

De werkwijze van een hyperloop is een beetje vergelijkbaar met buizenpost. De techniek is gebaseerd op een luchtdrukbuis waar de ‘treinwagons’ doorheen schieten. In tegenstelling tot buizenpost, dat met overdruk werkt, is voor hyperloop een vacuüm vereist.

Delft Hyperloop

Een studententeam van de TU Delft presenteerde onlangs een concept voor de hyperloop en won een door Elon Musk uitgeschreven wedstrijd. Tijdens het BTG Business Event van 8 juni deed het Delft Hyperloop genaamde team een lezing over deze inspirerende techniek, waarbij ze een toekomstbeeld schetsten waarin Europa klein en reisbaar is. Even op en neer voor een zakenlunch in München en 's avonds met de partner uiteten in Parijs.

"Binnen 6 jaar haalbaar"

Edouard Schneiders, teamleider van het studententeam, verzorgde de lezing tijdens het BTG Event en was ook aanwezig bij de presentatie van Hyperloop One. "Het is fantastisch dat er momenteel zoveel partijen aan de slag zijn met de hyperloop. Wij zijn zelf non-profit, maar commerciële partijen hebben hetzelfde doel: hyperloop haalbaar maken. De technieken bestaan immers al meer dan dertig jaar. Onze test was op een baan van 1,5 kilometer en werkte met een pusher, dus zonder een motor die je in de hyperloop zou gebruiken. Dat dit werkte, was in vele opzichten het bewijs dat het concept niet meer iets van de toekomst is, maar nu gerealiseerd kan worden. Daar zijn we nu voor 99% van overtuigd, het laatste procentje moet nog worden bevestigd op een baan van 3 kilometer, met een bocht en wissel en een motor om tot de 1000 km/h te kunnen acceleren. Dat moet bevestigen dat al die technieken en computermodellen ook daadwerkelijk kloppen."

Wanneer de hyperloop er daadwerkelijk gaat komen hangt volgens Schneiders van twee zaken af: wanneer die laatste test er komt en wanneer er een commeciële partij in durft te stappen om de hyperloop daadwerkelijk te gaan realiseren. Overal in de wereld zijn er ontwikkelingen gaande, zo heeft Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu al de intentie uitgesproken om in Flevoland zo'n testbaan te maken. "Het hangt allemaal af van die eerste test. Die zou er binnen twee jaar kunnen komen. Daarna denk ik dat we binnen vier jaar écht een hyperlooptraject zouden kunnen hebben. Op een positieve en snelle manier zouden we dus over zes jaar een hyperloop kunnen hebben. Dan moeten we alleen nog vijf miljard vinden en een bouwbedrijf dat het wil bouwen. Maar het is denk ik niet meer te stoppen."

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.