Investeringen in opkomende technologieën nemen nauwelijks toe

opkomende technologieënTen opzichte van tien jaar geleden is er nauwelijks meer geïnvesteerd in nieuwe, opkomende technologieën. Het percentage bedroeg in 2007 16,8% van de totale uitgaven op het gebied van technologie. Nu is dat 17,9%. Dat blijkt uit een onderzoek van PwC onder business leaders wereldwijd.

IoT en robotica

Het grootste deel van de investeringen gaat naar technologieën als Internet of Things, AI en robotica. De verwachting van de ondervraagden is echter wel dat de investeringsaandacht gaat verschuiven van IoT naar robotica. Het budget voor laatstgenoemde technologie verdubbelt terwijl er minder geld gaat naar IoT. De investeringen in drones, blockchain en augmented en virtual reality zullen ook toenemen.

Digital IQ

Iets meer dan de helft van de ondervraagde leidinggevenden noemde hun bedrijf zeer digitaal ingesteld. Dit aantal bedroeg enkele jaren geleden nog twee derde van de leidinggevenden. Op dit moment ligt er een grotere focus binnen ondernemingen voor de implementatie van cloudplatforms en digitale tools ter verbetering van de operationele processen. Deze ontwikkelingen genieten de voorkeur boven het bekijken van opkomende technologieën. Bovendien zeggen veel ondernemingen dat nieuwe technieken een belangrijk onderdeel vormen bij innovatie (80%), maar slechts een klein deel heeft daar een daadwerkelijk team voor in het bedrijf (43%).

Technologie-evangelist

Het rapport geeft ondernemingen ook tips om met opkomende technologieën om te gaan. Zo moet nieuwe technologie geen nevenzaak zijn, maar een kerncompetentie van de organisatie. Geef demonstraties tijdens vergaderingen en laat medewerkers thuis experimenteren met home automation en AI-assistenten. Daarnaast is het aan te bevelen dat een persoon optreedt als technologie-evangelist die het eigenaarschap heeft over nieuwe technologieën bij het oplossen van problemen in de bedrijfsvoering. Zorg dat er rondom deze persoon een team van experts wordt geformeerd uit alle lagen van de onderneming.

Download het volledige rapport van PwC.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.