Mobiele telefoon zonder accu is in de maak

Het is een vervelend dagelijks terugkerend ritueel: het opladen van je telefoon. Wat zou het fijn zijn als je je telefoon niet meer zo frequent hoeft op te laden. Of beter nog, dat opladen helemaal niet meer nodig is. Goed nieuws: de eerste voorzichtige stappen in de richting van een mobiele telefoon zónder accu zijn gezet.

Telefoon zonder accu

Wetenschappers van de universiteit van Washington houden zich bezig met de ontwikkeling van een telefoon zonder batterij. Verwacht hierbij niet een gepolijst model waarmee je fantastische foto’s maakt en zware games speelt. Om zo min mogelijk energie te gebruiken, zijn alle overbodigheden uit de telefoon geschrapt en is alleen het hoognodige gehandhaafd.

Mobiele telefoon zonder accu

De onderzoekers hebben het voor elkaar gekregen om een telefoon te creëren met een zeer lage energie-consumptie en waarmee je eigenlijk alleen maar kunt bellen. Het ultra-zuinige toestel functioneert al bij enkele microwatts aan stroom. Het beetje benodigde elektriciteit wordt opgewekt door radiosignalen en eventueel licht. De signalen zijn afkomstig uit een basisstation dat op maximaal 10 meter afstand moet staan: die afstand kan worden opgerekt tot 15 meter als daarnaast ook nog een miniatuur zonnepaneel wordt ingezet, ter grootte van een rijstkorrel. Echt ‘mobiel’ kunnen we deze telefoon dus nog niet noemen.

Hoe werkt het?

Het apparaat werkt volledig met analoge signalen, omdat daarvoor minder stroom nodig is. De trillingen die je stem veroorzaakt, worden in de vorm van een analoog signaal doorgegeven aan het basiststation – de energievretende omvorming van analoog naar digitaal is dus niet nodig. Het basisstation geeft de signalen vervolgens weer door aan Skype. Je moet met het toestel steeds aangeven of wilt ‘zenden’ of ‘ontvangen’: beide tegelijk gaat nog niet.

Wetenschappers zijn druk bezig met het verbeteren van de telefoon – een e-inkscherm behoort tot de plannen – maar er moet nog veel werk verzet worden. Analoge signalen vormen een hindernis voor het goed op orde krijgen van de beveiliging. Een behoorlijk minpunt is dat er een basisstation in de buurt moet zijn: de onderzoekers wijzen op de mogelijkheid om wifi-routers en de zendmasten van mobiele providers uit te breiden met dergelijke technologie.

In de video hieronder wordt in één minuut uitgelegd hoe de acculoze telefoon precies werkt:

YouTube player

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.