Bankieren gebeurt steeds vaker via mobiele telefoons

Het aantal Nederlanders dat bankzaken regelt op hun mobiele telefoon neemt nog steeds toe, zo blijkt uit recent onderzoek. Niet alleen het aantal gebruikers van mobiel bankieren neemt toe, ze geven aan ook meer tijd aan bankzaken te besteden en meer inzicht te hebben in hun financiën. Deze uitkomsten en meer zijn te vinden in de ING Digitale Monitor.

Bankieren via mobiel aantrekkelijker

In het onderzoek geeft ruim een derde (36%) van de Nederlanders aan bankzaken te regelen via een mobiel bankieren app. Van die groep maakt meer dan een derde zelfs dagelijks gebruik van mobiel bankieren. Dat is dan vooral om saldo te checken, bij- en afschrijvingen te bekijken of geld over te boeken. Bijna de helft geeft aan vaker met financiën bezig te zijn door mobiel bankieren. Het is dan ook misschien niet vreemd dat klanten aangeven dat het ze meer inzicht geeft in hun financiën en uitgavenpatroon en zorgt dat ze bewuster omgaan met geld. Overigens is het percentage klanten dat mobiel bankiert in de leeftijdsgroep 18-34 jaar aanzienlijk hoger dan een derde, namelijk 53%.

Veiligheid

Van degenen die niet mobiel bankieren geeft bijna de helft (45%) aan dit niet te doen omdat ze zich zorgen maken over de veiligheid van hun gegevens of geld. Dat staat in sterk contrast met de groep die wel mobiel bankiert: maar liefst vier op de vijf gebruikers geven aan dat ze transacties via mobiel bankieren bereid zijn uit te voeren, zelfs ongeacht de hoogte van het bedrag. Bovendien doet meer dan de helft van de gebruikers dat ook gerust via het draadloze netwerk van vrienden of familie.

bankierenNieuwe technologie

Verschillende banken hebben ondertussen spraaktechnologie in hun app voor mobiel bankieren ingebouwd, maar dit is bij velen onbekend en wordt nog weinig gebruikt. Toch is het niet vreemd dat banken spraaktechnologie al wel inbouwen in hun apps. Grote partijen als Google en Apple (met Android Pay en Apple Pay) en vernieuwende Fintech-bedrijven begeven zich steeds vaker op het terrein van de traditionele banken. Met het oog op deze concurrentie is het verstandig dat banken blijven innoveren. Gezien de populariteit onder 18-34 jarigen valt namelijk te verwachten dat mobiel bankieren in de toekomst nog meer zal groeien.

 

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.