Vodafone’s autoverzekering Bundelz nog niet af

Nationale-Nederlanden en Vodafone maakten onlangs bekend samen in autoverzekeringen te stappen. In een testtraject met een looptijd van een jaar bieden de twee bedrijven het zogenaamde Bundelz. Het gaat om een prepaid verzekeringsbundel voor duizend kilometer, zonder maandelijkse premie. Een 'slimme stekker' van Vodafone houdt de gereden kilometers bij. Als de limiet in zicht is, ontvangt de verzekerde een bericht en wordt de bundel automatisch verlengd.

Tot juli 2018 wordt Bundelz getest en kunnen geïnteresseerden zich via de website van Bundelz opgeven om deel te nemen aan de proefperiode. Als de proef succesvol is, brengt Nationale-Nederlanden Bundelz medio 2018 op de markt. Een belangrijk onderdeel van de test, namelijk de app die de gebruiker inzage geeft in de kilometers, was nog niet af bij het moment van de aankondiging. Telecompartner Vodafone gaf aan totdat de app beschikbaar is regelmatig via sms en e-mail updates te zullen versturen.

Branchevreemde partijen

Ruim een jaar geleden gaf Capgemini in een rapport al aan dat verzekeringsmaatschappijen wereldwijd rekening houden met de entree van branchevreemde bedrijven. Met name partijen als Google en Amazon zullen hun weg vroeg of laat vinden naar de verzekeringsbranche, zo luidde de conclusie.

In welke vorm werd niet meteen duidelijk, maar inmiddels begint de weg ernaartoe contouren te krijgen. De introductie van smart speakers als Google Home en Amazon Echo (beide moeten nog aan hun opmars beginnen in Nederland) zullen voor dergelijke bedrijven bijdragen aan productontwikkeling voor relatief eenvoudig verzekeringen zoals op het gebied van inboedel en opstal.

In het Capgemini-onderzoek werd al gesproken over autoverzekeraars die connected auto-devices gebruiken om op basis van rijgedrag de tarieven voor verzekeringen aan te passen en zo veilig rijgedrag te belonen.

Bundelz nog niet uitontwikkeld

Precies dat element werd door Nationale-Nederlanden en Vodafone niet meegenomen. De verzekering is vooralsnog puur gebaseerd op aantal gereden kilometers. In het buitenland hebben diverse telecombedrijven, al dan niet in samenwerking met verzekeringsmaatschappijen, de stap naar het rijgedrag al wel gezet. O2 in het Verenigd Koninkrijk en MTS in Rusland bijvoorbeeld. Ook T-Mobile heeft sinds eind 2016 een verzekeringsaanbod in Tsjechië, waarbij een apparaatje, voorzien van sim-kaart, in de auto wordt geïnstalleerd en gegevens over rijstijl, veiligheid, defecten, statistieken et cetera, direct naar de smartphone van de eigenaar stuurt. Deutsche Telekom gaf al aan dat dit ook in andere landen zal worden geïntroduceerd. T-Mobile Nederland zal dus vroeg of laat ook aan dit avontuur beginnen.

Nu kan men zich afvragen waarom de app van Bundelz nog niet gereed is, maar het ligt voor de hand dat onderdelen als deze al meteen geïntegreerd gaan worden. Vodafone Nederland was tien jaar geleden al actief met TomTom als het ging om het meten van gereden kilometers en bijvoorbeeld filevorming. Dat onderdeel is dus niet de hogere wiskunde.

Auto- en rijgedrag zal worden gemonitord

Met de connected car-oplossingen die het afgelopen paar jaar zijn ontwikkeld, zullen de verzekeringsmaatschappijen nog veel nieuwe stappen mogen verwachten. Nu Vodafone Duitsland, een dag na de Bundelz-aankondiging, bekendmaakte een verzekeringsaanbod te hebben ontwikkeld waarbij autogedrag en rijgedrag een rol speelt in de verzekeringspremie, mag verwacht worden dat ook Vodafone Nederland werkt aan een versie die beter aansluit bij het connected car-tijdperk waar we langzaam maar zeker in terechtkomen.

 

[userquote user="906"]

De versnelling in ontwikkelingen op het gebied van ICT/Telecommunicatie leidt tot nieuwe mogelijkheden om producten en/of diensten te ontwikkelen, wellicht in combinatie met andere vormen van diensten. DIt is een zeer logische stap en getuigt van creativiteit en toekomstvisie. In mijn optiek hebben de MNO’s zich te lang gefocust op de nog traditionele telecommunicatiediensten, zoals abonnement en het aanleggen van infrastructuur.

Dit is dus een goede ontwikkeling, waarbij zeker ook naar elementen als privacy zal moeten worden gekeken, omdat er steeds meer inzicht komt in de gedragingen van de consument in relatie tot de wijze waarop men is verzekerd. Enerzijds is dit goed, omdat dit positief gedrag corrigerend zal werken. Bovendien kunnen ook andere bedrijven positief gebruikmaken van deze data:  autofabrikanten die willen weten op welke wijze zij hun auto’s moeten vormgeven en doorontwikkelingen, fabrikanten van navigatiesystemen, snelwegrestaurants die willen weten wanneer zij klanten kunnen verwachten en wat deze klanten dan willen consumeren, de ANWB ... Anderzijds zijn aan het gebruik van deze gegevens juridische kaders verbonden, waaraan in het kader van wet- en regelgeving aandacht moet worden besteed.

[/userquote]

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.