Bosch wil zelfrijdende taxi’s volgend jaar testen

Volgend jaar al wil autotoeleverancier Bosch de eerste zelfrijdende taxi’s de weg op sturen. ‘We gaan in 2018 de eerste robo-taxi’s naar Duitse steden brengen’, zegt Gerhard Steiger, voorzitter van de bedrijfstak Chassis Systems Control, tegen het vakblad Automobilwoche (betaalmuur). In het begin rijdt er uit veiligheidsoverwegingen altijd nog een mens mee. De grote introductie van de autonome taxi’s is voor 2022 gepland. ‘Zo lang duurt het volgens ons totdat de technologie echt veilig is en alle eventualiteiten werden meegenomen’, aldus Steiger.

Meer details werden niet genoemd. Het is noch duidelijk in welke steden de zelfrijdende taxi’s worden getest, noch wat voor een auto ervoor gebruikt gaat worden.

Mercedes autonoom auto

Dure samenwerking met Daimler

Begin april maakte ’s werelds grootste autotoeleverancier een samenwerking met autobouwer Daimler (Mercedes-Benz) voor de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s bekend. Daarvoor werken honderden medewerkers met elkaar en beide bedrijven investeren bijna een miljard, zo liet Steiger weten. ‘Door de samenwerkingen kunnen we de ontwikkelingstijd van geautomatiseerde systemen met meer dan twee jaar verkorten.’

Voordelen van zelfrijdende auto’s

De partners hopen dat zelfsturende systemen het verkeer veiliger maken en de aantrekkelijkheid van carsharing verhogen. Ook met het taxibedrijf Uber wil Daimler samenwerken om de ontwikkeling van autonome auto’s te versnellen. In de toekomst zou het dus mogelijk kunnen zijn dat je een Mercedes via Uber roept – die je dan zonder chauffeur naar je bestemming brengt. Daarna is het maar een kleine stap totdat iedereen zijn eigen zelfrijdende auto heeft. Op weg naar het werk alvast de eerste e-mails beantwoorden? Een mogelijkheid met een autonome auto.

Proef van Uber al gaande

Uber test overigens in de VS al sinds afgelopen jaar taxi’s van het Chinees-Zweedse Volvo. Na de introductie in Pittsburgh wilde het bedrijf de tests uitbreiden naar San Francisco, maar kwam daar in de problemen met de overheid. Het is nog maar de vraag hoe de Duitse overheid in het geval van Bosch gaat reageren.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.