Digital transformation: 85% banen in 2030 nu nog niet uitgevonden

Nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie, robots, virtual reality, augmented reality en cloud computing, zullen onze manier van werken het komende decennium behoorlijk veranderen. Digital transformation, dus. Onderzoek van Dell Technologies, geleid door het Institute For The Future (IFTF), waarschuwt dat bedrijven nu al moeten kijken of hun infrastructuur op die toekomst is voorbereid. "Het volgende tijdperk van samenwerking tussen mens en machine, met slimmere software en meer rekenkracht, zal onze levens hervormen." Het rapport voorspelt dat zo'n 85 procent van de banen in 2030 op dit moment nog niet zijn uitgevonden. De verandering zal zo snel gaan dat mensen op het moment dat het zich aandient moeten leren omgaan met technologieën zoals virtual reality. De mogelijkheid tot het opdoen van nieuwe kennis, is belangrijker dan de kennis zelf.

Technologieën

Kenmerken van bedrijven in 2030

De nieuw fase in onze relatie met machines zal worden gekenmerkt door:

 • Technologieën die werken als een verlengstuk van mensen, zodat dagelijkse activiteiten beter gemanaged kunnen worden.
 • Technologieën die wereldwijd getalenteerd personeel kunnen vinden.
 • Mensen die 'in het moment' leren, omdat de verandering zo snel gaat.

Het doel van het onderzoek van Dell Technologies, was om bedrijven te helpen zich op de toekomst voor te bereiden. En dat is moeilijker dan ooit. Voor het eerst in de geschiedenis kunnen leiders wereldwijd niet voorspellen hoe hun industrie zich zal ontwikkelen. Volgens de Digital Transformation Index van Dell is er dankzij digitale technieken nu meer verdeeldheid dan ooit. Bijna een van de twee bedrijven gelooft dat het mogelijk is dat hun bedrijf overbodig wordt binnen drie tot vijf jaar.

Een nieuwe toekomstvisie

Rachel Maguire, onderzoeksdirecteur voor de IFTF zegt: "Er zijn al lange tijd twee toekomstbeelden als het gaat om mens en machine. Het angstbeeld van werkeloosheid doordat machines technisch werk van ons overnemen en het positieve beeld dat technologie al onze sociale ziektes geneest. Maar we moeten ons richten op hoe de nieuwe relatie tussen technologie en mensen er werkelijk uit kan gaan zien, en hoe we ons daarop moeten voorbereiden. Alleen als we gaan werken aan die toekomstige relatie, zal de impact ervan op de maatschappij ons vooruit helpen."

Overige punten in het rapport

 • In 2030 zal het vertrouwen van mensen op technologieën evolueren in ware samenwerkingen.
 • In 2030 zal geïntegreerde kunstmatige intelligentie meer voor ons kunnen doen dan menselijke assistenten op dit moment.
 • In 2030 zal het proces van werk vinden veranderen. Technologieën kunnen vaardigheden van mensen doorzoeken, zodat bedrijven de beste kandidaat kunnen vinden.

 

2 comments on “Digital transformation: 85% banen in 2030 nu nog niet uitgevonden

Reageren is niet mogelijk

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.