Audi komt met eerste ‘niveau 3’ autonome auto

Audi gaat als eerste autobedrijf ter wereld een ‘niveau 3’ autonome auto produceren: de A8 2018. Bij niveau 3 hoeft de chauffeur onder bepaalde omstandigheden de ogen niet meer op de weg hoeft te houden. Deze omstandigheden zijn bij de Audi nog vrij specifiek, maar het is weer een stap richting volledige autonomie, niveau 5. De huidige autonome auto’s, zoals die van Tesla, zitten op niveau 2.

In de file

Het systeem van Audi heet Trafic Jam Pilot. De naam verraadt het al: het systeem neemt alle rijtaken over in langzaam verkeer (tot 60 km/h) op snelwegen en hoofdwegen waar de tegengestelde rijstroken zijn afgezet met vangrails. De auto start, accelereert, remt en stuurt dan volledig zelfstandig en de chauffeur kan gerust iets anders gaan doen, zoals werken achter het stuur of ontspannen met een krantje of filmpje. Slapen is nog uit den boze, want als de grenzen worden overschreden, moet de chauffeur het stuur over kunnen nemen.

Audi A8 autonoom

Autonomie niveau 0 tot 5

De weg naar volledig autonome auto’s wordt beschreven in vijf niveau’s. De huidige generatie ‘autonome’ auto’s, zoals die van Tesla, zitten op niveau 2. Dit betekent dat de auto zelf kan sturen, gas geven en remmen, maar dat de chauffeur te allen tijde alert moet zijn om in te grijpen. Hiervoor moet de rijder bijvoorbeeld regelmatig een tikje op het stuur geven. Bij niveau 3 hoeft dat niet meer, zij het onder bepaalde verkeers- en omgevingsomstandigheden. Bij niveau 4 kan de auto volledig zelfstandig opereren, zij het nog niet in alle situaties. Bij niveau 5 presteert de auto in alle situaties net zo goed als een mens – of zelfs beter. Audi verwacht in 2020 op niveau 4 te zitten.

Wetgeving

Behalve in de ontwikkeling van de auto-systemen, moet ook de wetgeving nog worden aangepast om volledig autonome auto’s op de weg toe te laten. Vorig jaar werd het Verdrag van Wenen al aangepast om niveau 2 überhaupt toe te staan; hierin stond dat een rijder altijd de controle moest houden over zijn voertuig (of dieren). Voor volledige autonomie spelen er ook nog grote ethische vraagstukken, zoals wie er verantwoordelijk is in geval van een ongeluk en welke keuze een autonome auto moet maken als een ongeluk onvermijdelijk is.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.