Eindhoven krijgt duurzaam en bijzonder groen gebouwencomplex

MVRDV en SDK Vastgoed (van BTG-lid Volker Wessels) zijn door de stad Eindhoven gekozen om aan de slag te gaan met ‘Nieuw Bergen’. Dit wordt een duurzaam gebouwencomplex met ‘levendige’ (groene) daken, zonnepanelen en ruimte voor stedelijke landbouw, midden in het centrum van Eindhoven. De bouw van Nieuw Bergen zal vanaf medio 2019 op de Deken van Somerenstraat beginnen.

De zeven gebouwen van het complex bieden ruimte voor 240 nieuwe woningen en 1700 vierkante meter aan commerciële ruimte. Daarnaast zijn er 270 vierkante meter voor stedelijke landbouw en een parkeergarage.

Eigentijds én hyper-modern

Nieuw Bergen moet tegelijkertijd eigentijds en hyper-modern worden. De scherpe hoeken en van gras bedekte daken geven de gebouwen een opvallend uiterlijk, dat zowel modern als een referentie aan traditionele huizen is. Door de daken een helling van 45 graden te geven, komt er veel natuurlijk licht binnen.

‘Natuurlijk licht speelt een centrale rol in Nieuw Bergen omdat de gebouwen een strikt hoogtelimiet hebben. Onze designfilosofie zorgt voor zo veel mogelijk zonlicht en mooie uitzichten, maar tegelijkertijd voor privacy en weinig zichtbaarheid op straatniveau’, aldus Jacob van Rijs, medeoprichter van MVRDV.

College en buurcomité tevreden

Wethouder Yasin Torunolgu is blij dat het gebied rondom ‘De Bergen’ nu eindelijk echt groene bergen gaat krijgen. Tegelijkertijd is hij enthousiast over de mogelijkheden voor de stad: ‘Het is belangrijk dat het woonprogramma voorziet in sociale huur, middeldure huur en koopwoningen; het centrum blijft zo voor iedereen betaalbaar.’ Bij de beslissing om groen licht voor Nieuw Bergen te geven, werd ook nauw samengewerkt met de omliggende buurt. Op die manier werken zowel overheid als omwonden toe naar een gezamenlijk doel.

Planning

De komende periode gaat de gemeente in gesprek met MVRDV en SDK Vastgoed voor verdere uitrol. Naar verwachting zullen medio 2019 de eerste bouwwerkzaamheden plaatsvinden. Wanneer Nieuw Bergen daadwerkelijk af zal zijn, is nog niet bekend.

BewarenBewaren

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.