Google Glass Enterprise Edition: AR-bril voor de zakelijke markt

Google Glass leeft weer. Twee jaar na het officieel stopzetten van de AR-bril, is er nu een nieuwe versie uitgebracht. De Google Glass Enterprise Edition (Glass EE) is – zoals de naam al doet vermoeden – speciaal ontwikkeld voor zakelijk gebruik. En daar ligt ook precies de kracht van de Glass, dat als consumentenproduct flopte.

Glass Enterprise Edition

Google Glass flop

De eerste Google Glass was zijn tijd eigenlijk te ver vooruit. De bril werd in 2012 al gepresenteerd, in 2014 gelanceerd en bracht voor het eerst augmented reality in de praktijk: gebruikers zagen door de bril virtuele elementen in de dagelijkse wereld. De bediening gebeurde via spraakcommando’s of met tikjes. Hoewel AR nu op het punt van doorbreken staat, was dat toen nog vooral bang voor de privacy (vooral vanwege de camera) en veiligheid. Bovendien vielen de prestaties van de eerste Glass ernstig tegen.

Augmented Reality op werkvloer

Hoewel de consumentenmarkt de Glass snel veroordeelden, was de zakelijke wereld wel degelijk geïnteresseerd. Want hier zijn talloze mogelijkheden te bedenken waarbij AR via een bril nieuwe toepassingen creëert. Denk aan een monteur die precies geprojecteerd ziet wat hij waar moet vervangen of een arts die wordt geholpen bij een moeilijke operatie en meteen artsen over de hele wereld laat meekijken.

Veel winst

De Glass EE is een doorontwikkeling van de eerste Glass. Deze doorontwikkeling werd de afgelopen twee jaar in het grootste geheim uitgevoerd in samenwerking met meer dan vijftig bedrijven die zelf het zakelijk potentieel van de Glass ook inzagen. Zij hadden precies behoefte aan de mogelijkheden die de AR-bril bood. De bedrijven, waaronder Boeing, DHL en Volkswagen, boekten met de bril veel winst in productiviteit en kwaliteit.

Vliegtuigonderhoud

Bij GE Aviation bijvoorbeeld moesten technici bij het onderhoud van vliegtuigmotoren continu hun gereedschappen neerleggen en de ladder op en af om de computers of papieren instructies (zie foto boven) te raadplegen. Met de Glass EE zien ze video’s, animaties en foto’s voor zich en kunnen ze continu doorwerken. Behalve de overduidelijke productiviteitwinst wordt zo ook foutmarge ernstig teruggebracht. De efficiëntie van de monteurs is volgens GE met 8 tot 12 procent toegenomen.

Efficiëntieslag

Andere partners boekten nog meer winst. Bij AGCO, een agriculturele machinebouwer in Jackson, werd bij de machinebouw 25% tijdwinst geboekt en bij inspecties 30%. Bij DHL nam de efficiëntie van de productieketen met 15% toe. Bij doktoren bij Dignity Health nam de tijd de ze aan administratie kwijt waren af van 33% van de dag naar 10%, terwijl de tijd die ze hadden voor interactie met de patiënt verdubbelde.

Glass Enterprise Edition

De nieuwe Glass EE is ook in zijn voorkomen een doorontwikkeling van de 1.0-versie. Hij is lichtgewicht en comfortabel om te dragen – ook op een normale bril of op veiligheidsbrillen. Daarnaast zit er een krachtigere processor in, is de internetsnelheid toegenomen, houdt de batterij het bij standaardgebruik een hele werkdag uit en is de camera verbeterd van 5 naar 8 megapixels. “Hij lijkt sterk op de originele Glass, maar is op elk aspect verbeterd”, aldus Brian Ballard, CEO van partner Upskill.

Compleet pakket

De Glass wordt niet los verkocht, maar Google ontwikkelt met partners de complete end-to-end oplossing: de Glasses zelf, gespecialiseerde software en continue ondersteuning. Geïnteresseerde kunnen zich rechtstreeks aanmelden.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.