WhatsApp in klantenservice? 10 miljoen Nederlandse gebruikers

Dat WhatsApp immens populair is, is geen nieuws. Je kunt inmiddels wel stellen dat praktisch iedereen de berichtendienst gebruikt. Deze week verscheen het maandelijkse Dutch Apps Market-rapport van Telecompaper en daarin staan enkele indrukwekkende cijfers. Bedrijven kunnen er nu echt niet meer onderuit: het wordt tijd om WhatsApp in te zetten bij klantcommunicatie.

WhatsApp

WhatsApp populair in Nederland

90 procent van de mobiele telefoons in Nederland is een smartphone. Ruim twee jaar terug was dat nog 81 procent en de toename is voornamelijk toe te schrijven aan 50-plussers. Op 90 procent van die smartphones staat WhatsApp geïnstalleerd: 12,1 van de 17,1 miljoen Nederlanders hebben de app.

Maar liefst 9,6 miljoen Nederlanders gebruiken WhatsApp dagelijks om berichtjes, foto’s, video’s en andere bestanden te versturen. Kijken we naar wekelijks gebruik, dan loopt dat aantal verder op tot 11,3 miljoen WhatsApp-gebruikers.

WhatsApp Bellen groeit minder door ongelimiteerde belbundels

Sinds ongeveer twee jaar kun je ook bellen met WhatsApp, wereldwijd zijn er 100 miljoen gesprekken per dag. Mensen die WhatsApp gebruiken om mee te bellen, doen dat zo’n 17 minuten per week. Dat is ten opzichte van vorig jaar niet veranderd. Veel mobiele providers hebben het afgelopen jaar ongelimiteerde belbundels geïntroduceerd en de populariteit daarvan heeft mogelijk een rem getrokken op de groei van WhatsApp Bellen.

Snapchat, Facebook en Pinterest

Het monopolie van WhatsApp wordt nog duidelijker als je de cijfers vergelijkt met die van Facebook en Snapchat – toch ook geen kleine spelers in de markt. Facebook staat op 9,2 miljoen smartphones en kent een dagelijks gebruik van 7,1 miljoen.

Snapchat blijft nog verder achter: die app is op 3,5 miljoen smartphones geïnstalleerd en wordt door 2,1 miljoen mensen dagelijks gebruikt. De app is vooral populair bij jongeren onder de 20 en slechts 5 procent van de 50-plussers heeft de app. Snapchat streeft nog altijd Pinterest voorbij: die app staat op 2,2 miljoen Nederlandse smartphones en kent 680.000 dagelijkse gebruikers – voornamelijk vrouwen.

WhatsApp en klantenservice

De cijfers bewijzen dat WhatsApp compleet is ingeburgerd. Het is gemeengoed geworden, iedereen gebruikt het. Er zijn geen verschillen voor wat betreft leeftijd, geslacht en opleidingsniveau. Voor bedrijven en organisaties is het in deze fase eigenlijk niet meer mogelijk om dit communicatiemiddel te negeren. Voor consumenten is het een laagdrempelige (want gratis) en persoonlijke manier van klantenservice. De hoogste tijd dus om WhatsApp als communicatiekanaal op te nemen binnen de klantcontactstrategie, naast de meer reguliere vormen van webcare (e-mail, Twitter, Facebook en chats).

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.