Onderhuidse chip: bedrijf wil medewerkers van NFC voorzien

Met een chip tussen duim en wijsvinger kunnen de medewerkers van het bedrijf Three Square Market (32M) binnenkort deuren openen, computers ontgrendelen en hun koffie in de kantine betalen. Op 1 augustus vindt bij het bedrijf de zogeheten ‘Chip Party’ plaats. Alle medewerkers krijgen dan, als ze het willen, deze NFC-chip geïmplanteerd. De chip wordt dan gebruikt om een persoon draadloos te identificeren. In het vervolg hoopt 32M op adoptie bij duizenden andere bedrijven van over de hele wereld. Nog later moet iedereen die chip kunnen krijgen – van sportschoolbezoekers tot gevangenen.

Breed scala aan mogelijkheden onderhuidse chip

Volgens eigen zeggen is 32M het eerste Amerikaanse bedrijf dat zijn medewerkers met chips uitrust. ‘We verwachten dat deze RFID-techniek alles – van betalingen in de koffiecorner, openen van deuren, activeren van printers, inloggen op computers tot het bewaren van medische informatie – zal versnellen’, zegt 32M-CEO Todd Westby. ‘Ooit zal deze techniek gestandaardiseerd zijn en kan de chip als paspoort of vervoersbewijs gebruikt worden, evenals voor alle soorten betalingen en nog veel meer.’

Maakt betalingen gemakkelijker

Dat het betalen in de koffiecorner als eerste wordt genoemd, is geen toeval. 32M biedt IT-systemen en services aan voor ‘mini-winkels’ op kantoor en andere werkplekken. Medewerkers kunnen daar bijvoorbeeld dranken en snacks kopen en betalen bij een zelfscan-terminal. 32M heeft meer dan 2000 van deze kiosken in Europa, Azië, Australië en Noord-Amerika. Zusterbedrijf TurnKey Corrections heeft er bijna 6000 in gevangenissen.

32M hoopt dat later ook de medewerkers van hun klanten de chips geïmplanteerd willen hebben. Ook op klanten van sportscholen en kleine supermarkten mikt het Amerikaanse bedrijf. Waarschijnlijk ook op gevangenen, maar daar zegt het bedrijf (voorlopig?) niets over.

Voorbeeld BioHax

Het idee komt volgens 32M van het Zweedse bedrijf BioHax International. Dat bedrijf uit Helsingborg heeft zijn medewerkers al van chips voorzien. ‘We kijken uit naar een samenwerking met BioHax om ons marktaandeel naar een hoger niveau te tillen’, aldus 32M-manager Patrick McMullan.

De website van BioHax laat weten dat een NTAG216-chip van NXP gebruikt wordt die in een 12 x 12 millimeter grote bioglas-capsule zit. Volgens de specificaties van de fabrikant slaat de NTAG216 868 bytes op en is voor draadloze verbindingen tot een afstand van tien centimeters gemaakt. Per seconde kunnen tot aan 106 kbit worden overgedragen. Zoals gebruikelijk bij RFID wordt ook de energie om de chip aan te sturen draadloos overgedragen.

Dat Zweden al een heel stuk verder is met dergelijke chips, liet het vervoersbedrijf SJ al in juni zien. Toen startte het een pilot om reizigers met een geïmplanteerde chip te laten inchecken voor het OV.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.