Spectrumbeleid EU moet beter volgens operators

Europese telecomoperators hebben een open brief met aanbevelingen gestuurd naar Europese ministers. Dit naar aanleiding van een bijeenkomst van de EU over de European Electronic Communications Code (EECC). Volgens grote operators zoals KPN en Vodafone is het nodig om tot een spectrumbeleid te komen dat investeringen aanmoedigt. De huidige (kortdurende) spectrumlicenties zijn hier volgens de providers niet bevorderlijk voor.

spectrumbeleid

Open brief

De brief aan de ministers is ondertekend door de CEO's van de negen grootste Europese providers: KPN, Telenor, Telecom Italia, Vodafone Group, Telia, Deutsche Telekom, Telefonica, Telekom Austria en Orange Group. Ze sluiten zich daarmee aan bij een eerdere oproep van de GSMA, de mondiale branchevereniging van leveranciers en operators op het gebied van mobiele data en telefonie. De providers en GSMA reageren hiermee op berichten over mogelijke aanpassingen van de voorgestelde EECC.

EECC

De European Electronic Communication Code moet zowel consumentenbescherming als telecomregulatie moderniseren voor het digitale tijdperk. De EECC omvat veel verschillende onderdelen en moet vier oude telecomrichtlijnen gaan vervangen. Het omvat een voorstel om spectrumlicenties voortaan voor 25 jaar toe te kennen (met optionele verlenging). Dat zou aanzienlijk langer zijn dan de duur van veel huidige licenties. Zo moesten de Nederlandse UMTS-licenties uit 2000 al in 2016 weer met vier jaar verlengd worden (voor KPN, Vodafone en T-Mobile). Dat was nodig, omdat uitfasering van UMTS nog lang niet mogelijk is.

spectrumbeleid

Spectrumbeleid te kortzichtig

Langere spectrumlicenties zijn volgens de providers nodig om innovatie en groei te stimuleren. Providers moeten bijvoorbeeld grote investeringen doen voor de uitrol van nieuwe technologieën zoals 5G. Terughoudenheid van providers op dit gebied, vanwege onduidelijk spectrumbeleid, heeft negatieve gevolgen voor de hele mobiele industrie. Ook andere sectoren zijn echter steeds meer afhankelijk van een goede connectiviteit. Toch zouden sommige landen, zoals Spanje en Duitsland, tegen de langere licentieduur in de EECC zijn.

Toekomstbestendig

De providers en GSMA hopen dat met hun aanbevelingen wordt gekozen voor toekomstbestendige wetgeving. Een spectrumbeleid met langere licenties zou daar aan mee kunnen helpen. Ook harmonisatie van het beleid is wenselijk. Zeker met het oog op ontwikkelingen als 5G en de opkomst van IoT-apparatuur is het belangrijk dat de telecomsector wordt gestimuleerd om te investeren en vernieuwen. Het is afwachten welke keuzes de Europese overheid maakt, maar de gevolgen zullen ook op de Nederlandse telecommarkt voelbaar zijn. Zo vinden in 2019 al weer nieuwe frequentieveilingen plaats in Nederland.

[userquote user="906"]

Vanuit BTG ondersteunen we namens de zakelijke consument dit initiatief en delen we de bezorgdheid over de ondernemings- en innovatiebeperkingen, die het huidige verouderde telecommunicatiebeleid met zich meebrengt. Daarnaast dient deze vernieuwing op internationaal niveau te worden vormgegeven, omdat internationaal gestandaardiseerde richtlijnen de continuïteit van wereldwijde uitwisseling van tele- en datacommunicatie veiliger en transparanter maakt.

Voor het ondernemings- en innovatieklimaat zowel nationaal als internationaal is het belangrijk dat verouderde en belemmerende dogma’s worden geëlimineerd. Het is tijd om deze veelal op historische context gegroeide situaties opnieuw te evalueren en herijken op doelstellingen die we op nationaal en internationaal niveau nastreven. Hierbij moet echter ook het belangenveld van zowel de reguliere als zakelijke consument niet uit het oog worden verloren, dus in deze mag dit geen geïsoleerd initiatief zijn van de MNO’s.

Het is goed dat ook de overige belangenorganisaties in dit veld zich uitpreken voor deze vernieuwing van het veilingen-, wet- en regelgevingstelsel. BTG is hier voorstander van.

[/userquote]

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.