2G-netwerk voorlopig nog actief bij Vodafone

Het Europese 2G-netwerk van Vodafone zal nog minstens tot 2025 actief blijven. Dit meldt CEO Erik Brenneis in een interview met Global Telecoms Business. Vodafone is daarmee de tweede Europese telecomgigant (na Telefonica) die uitsluit dat dit oude mobiele netwerk binnenkort kan worden uitgeschakeld. Voorlopig blijft 2G dus bestaan, naast 3G, 4G en het opkomende 5G.

2g-netwerk

2G wereldwijd

In sommige landen of door sommige bedrijven is het einde van 2G al wel ingeluid. Japanse mobiele operators hebben al in april 2012 afscheid genomen van 2G. Het was daarmee het eerste land dat volledig overging op 3G- en 4G-netwerken. In de VS heeft operator AT&T het 2G-netwerk al uitgeschakeld en hebben Verizon en T-mobile hier plannen voor aangekondigd. In Nederland staat bij T-mobile het uitschakelen van 2G voor 2020 op de planning. Er is volgens Erik Brenneis echter nog genoeg aanleiding om 2G voorlopig niet uit te schakelen.

2G-netwerk nog noodzakelijk

De belangrijkste reden volgens Brenneis om het Europese 2G-netwerk actief te houden, is vanwege machine-t0-machine (M2M) en IoT-verbindingen die 2G vereisen. Dit is een belangrijke bedrijfstak voor Vodafone: volgens onderzoeksbureau Gartner levert het Vodafone jaarlijks circa 700 miljoen euro op. Volgens Brenneis kunnen nieuwere IoT-technologieën 2G wel vervangen, maar is er nog te veel oudere (2G-)apparatuur in gebruik. Het bedrijf wil klanten helpen bij het upgraden van hun IoT-connectiviteit, maar dit niet forceren door 2G uit te schakelen.

2g-netwerk

Frequentieschaarste

Het 2G-netwerk en de bijbehorende frequenties blijven dus actief. Dat betekent wel dat de betreffende ruimte in het spectrum nog niet vrijkomt voor 4G of voor toekomstige 5G-ontwikkelingen. Het naast elkaar handhaven van 2G, 3G, 4G en tegelijkertijd innoveren met 5G stelt operators voor problemen. Volgens Brenneis wordt er intern veel gesproken over het creëren van ruimte in het spectrum. Een optie is bijvoorbeeld om het 2G-netwerk wel geleidelijk af te bouwen en (in overleg met klanten) bandbreedte voor oudere 2G-toepassingen te reserveren.

Invloed spectrumbeleid

Het eerste 2G-netwerk in Nederland werd al in 1994 (door KPN) opgezet. De reden dat veel operators nu hun strategie bekijken wat betreft 2G, is vanwege de frequentieschaarste voor 4G- en 5G-toepassingen. De relatief kortdurende spectrumlicenties maken dit uiteraard een nog ingewikkelder kwestie. Als de aanbevelingen van operators worden overgenomen wordt die licentieduur langer, wat investeringen in nieuwe technologieën kan bevorderen. Misschien dat dan in de toekomst sneller afscheid genomen kan worden van oudere technologieën.

 

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.