Gehackt? Controleer het in deze database van de politie

Op de website van de politie kan iedereen voortaan checken of zijn of haar e-mailadres in handen is gevallen van cybercriminelen: de politie heeft een database aangelegd met gehackte mailadressen. De politie kondigde het nieuwe middel tegen cybercriminaliteit aan via een tweet:

60.000 adressen in database politie

De politie rolt regelmatig botnetwerken op en bij de verkregen data zitten vaak ook e-mailadressen en inloggegevens van burgers. Dat de netwerken zijn ontdekt, wil niet zeggen dat deze gegevens veilig zijn: ze kunnen immers zijn doorverkocht. De politie heeft maar liefst 60.000 van dit soort mailadressen verzameld in een datababase. ’Zonder dat je het beseft, worden deze data ingezet voor uiteenlopende vormen van oplichting, waaronder phishing of om een website plat te leggen’, zegt Ron de Milde (programmadirecteur Nieuwe Media en Digitale Dienstverlening bij de politie).

Om privacyredenen mag de politie de mailadressen in de database niet zelf actief benaderen. Dus vandaar het verzoek van de politie aan burgers om de check uit te voeren. Bent u ondernemer? Dan is het verstanding om aan uw medewerkers te vragen om te controleren of hun zakelijke mailadres in de database is opgenomen.

Zo werkt het

Database politie

Ga naar de database op de website politie.nl. Geef onderaan op deze pagina je e-mailadres op. Wanneer je adres in de database staat, krijg je een mail van de politie met daarin verder advies.

Komt je mailadres niet voor in de database van de politie, dan ontvang je geen mail. Het is dan nog verstandig om soortgelijke sites te raadplegen, zoals haveibeenpwnd.com. Of om de database van de politie na een tijdje opnieuw te checken, want hij wordt steeds aangevuld. Ook is het verstandig om met enige regelmaat wachtwoorden te veranderen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.