Mobiel abonnement niet genoeg op maat volgens ACM

Volgens een onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft 14% van de consumenten met een mobiel abonnement het afgelopen jaar een of meer onverwacht hoge rekeningen gekregen. De ACM geeft hier verschillende oorzaken voor aan en gaat op haar website in op de maatregelen om dit aan te pakken.

Voormobiel abonnementdelen mobiel abonnement

Niet alleen mobiele telefonie maar steeds meer andere producten en diensten worden als abonnement afgenomen. Abonnementen op streaming muziek en video, maaltijdboxen, scheermesjes en nog veel meer wordt ook in abonnementsvorm geconsumeerd. Voor consumenten zijn abonnementen gemakkelijk en zitten er vaak lagere transactiekosten aan verbonden. Het steeds weer prepaid-tegoed moeten opwaarderen en de hogere tarieven zijn goede redenen om een mobiel abonnement te verkiezen boven prepaid. Bovendien krijgen klanten vaak extra voordelen bij een abonnement, zoals spaarpunten of gratis streaming muziek.

Verkeerd mobiel abonnement

Dat consumenten toch onverwacht hoge rekeningen krijgen, heeft verschillende oorzaken. Zo onderschatten ze bijvoorbeeld hun gebruik. Daardoor verbruiken ze extra data of belminuten buiten hun bundel, waarvoor hogere tarieven geleden. Volgens het onderzoek van ACM komt dat neer op in totaal 50-85 miljoen euro per jaar aan onverwachte extra kosten. Daarentegen zijn er ook consumenten die hun gebruik overschatten en meer betalen dan ze gebruiken. Die 'onbenutte abonnementsruimte' komt volgens ACM neer op enkele tientallen miljoenen euro per jaar. Consumenten blijven vaak ook langer bij een abonnement hangen (de zogeheten inertie) terwijl er betere alternatieven zijn.

mobiel abonnementStappen bij providers

Bij providers zijn al diverse maatregelen genomen om consumenten van dienst te zijn. Consumenten hebben bij de meeste abonnementen de mogelijkheid om (zelfs maandelijks) hun abonnement aan te passen. Vaak krijgen ze ook automatische waarschuwingen of suggesties als hun verbruik niet pas bij hun abonnement. Via apps of websites kan overal en op elk moment het verbruik worden ingezien. De tarieven voor roaming in de EU zijn fors verlaagd.  Verder is de wet aangepast waardoor automatisch verlenging aan banden is gelegd (Wet van Dam) en kunnen consumenten gemakkelijk hun abonnement opzeggen of met nummerbehoud overstappen.

Meer maatregelen?

Op de website van de ACM wordt het idee geopperd van nog meer maatregelen voor mobiele abonnementen. Hierbij wordt wel de kanttekening gemaakt dat de huidige abonnementsprijzen dan misschien niet meer reëel zijn. Zoals hiervoor aangegeven, wordt er bovendien al veel door de providers gedaan om klanten te helpen het juiste abonnement te kiezen. De ACM geeft dan ook terecht aan dat de consument zelf een rol speelt en een eigen verantwoordelijkheid heeft.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.