Apple wil met ARKit de retail helemaal overbodig maken

In september brengt Apple niet alleen de iPhone 8 uit, het is ook altijd het moment voor een nieuwe versie van het mobiele besturingssysteem iOS. Hier zijn we nu bij iOS 11 aanbeland. Naast een hoop kleine en grote verbeteringen en veranderingen, krijgt het besturingssysteem met ARKit een nieuw framework voor het ontwikkelen van augmented reality-applicaties. En dit zou zomaar de grootste revolutie zijn die Apple dit jaar ontketent.

ARKit iOS11

Augmented reality voor meer dan games

In eerste instantie denk je bij augmented reality (uitgebreide realiteit) wellicht aan games zoals Pokémon GO. En inderdaad. Wat ontwikkelaar Niantic voor dit spel allemaal zelf, met veel moeite, in elkaar heeft gezet, wordt dankzij ARKit van Apple ook voor een kleine indie-ontwikkelaar mogelijk. Maar de mogelijkheden van augmented reality gaan zo veel verder dan alleen games.

Eerste concepten

Ontwikkelaars zijn nu al aan de slag gegaan met een bèta van iOS en ARKit en hebben al erg indrukwekkende concepten gepresenteerd. Wat dacht je bijvoorbeeld van een nauwkeurig meetlint? Stel je wilt de afmetingen van je keuken weten. Met ARKit gaat dat binnenkort gewoon virtueel: je richt de camera van de iPhone naar alle hoeken van de keuken en trekt lijnen langs alle muren. Aan het einde heb je de op de centimeter nauwkeurige afmetingen van de kamer.

Een andere ontwikkelaar heeft een nieuwe navigatie-app met ARKit gemaakt. Door de camera van de iPhone zie je over de straat een blauwe lijn lopen die je moet volgen, en daarbij ook nog niet-te-missen rode pijlen. De uiteindelijke bestemming wordt ook overduidelijk aangegeven, met een reusachtige speld die erboven zweeft.

Augmented reality voor online winkelen

De hierboven genoemde voorbeelden geven al heel goed aan wat je van augmented reality op de iPhone kunt verwachten. Maar wellicht de grootste verandering zou ARKit naar online winkelen kunnen brengen. Ikea is al bezig om met behulp van ARKit zijn producten bij jou in de woonkamer te krijgen – voordat je ze koopt uiteraard. De vraag of de nieuwe stoelen ook bij je oude tafel passen, is hierdoor al thuis te beantwoorden. Hoef je helemaal niet meer naar de Ikea en kun je rechtstreeks online bestellen. En het blijft helemaal niet beperkt tot meubels. Het is ook mogelijk dat je met ARKit zelfs kleding virtueel kunt passen.

Amazon Echo Look

Retail onder druk

Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te bedenken die laten zien dat de retail weer een van zijn voordelen verliest. Het begon allemaal met de prijzen, die online veel lager uitvallen dan in de winkels. De bezorging wordt ook steeds sneller, dus wordt de onmiddellijkheid van een aankoop in een fysieke winkel minder belangrijk. ARKit zorgt er nu dus voor dat je producten helemaal niet meer in het echt hoeft te zien om een aankoopbeslissing te maken.

Blijft het persoonlijk advies van de medewerkers in de winkels. Maar het kan niet lang duren voordat kunstmatige intelligenties ook deze taak overnemen. Amazon doet het nu al met zijn Echo Look.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.