Is online reclame wel zinvol?

Digitale reclame

Volgens het Amerikaanse bedrijf Procter&Gamble, trendsetter in de advertentiewereld, is digitale reclame niet zinvol. De producent van onder meer Ariel, Always, Gillette en Pampers gaf er de afgelopen maanden maar liefst 85 miljoen euro minder aan uit. En dat bleek nauwelijks gevolgen te hebben voor de verkoop. Financieel directeur Jon Moeller geeft aan dat een groot deel van de digitale reclame niet effectief was omdat ze op sites stonden die meer door robots en minder door echte mensen werden bezocht. Robots, oftewel programma's worden vaak ingezet om sites geautomatiseerd te bezoeken en zo de bezoekersaantallen te verhogen. Moeller zegt daarover: "We adverteerden bij bots of op plaatsen waar het niet bijdroeg aan ons merk." Verder zou er volgens Moeller te veel worden geadverteerd op sites die niet aansluiten op de doelgroep van een product.

P&G behoort tot de grootste adverteerders

Procter&Gamble wordt gezien als trendsettend in de advertentiewereld. Vorig jaar gaf het bedrijf ruim 6 miljard euro uit aan digitale reclame. Toen werd ook al bekend gemaakt dat P&G zou stoppen met gerichte reclame op Facebook, omdat dit ook niet echt rendabel bleek te zijn. Het bedrijf gaat nog wel door met het plaatsen van algemene advertenties op Facebook. Bestuursvoorzitter David Taylor vertelt tegen The Washington Post dat het afbouwen van digitale reclame onderdeel is van een groter project. P&G zou voortaan sneller willen ingrijpen wanneer iets niet werkt. Niet alleen op het gebied van reclame, maar ook bij de ontwikkeling van nieuwe producten. Tegen The Wall Street Journal zegt hij: "We willen dat iedere dollar toegevoegde waarde brengt voor de klant en de stakeholders."

Boycot YouTube

Wereldwijd verliezen adverteerders dit jaar zo'n 5,5 miljard euro, doordat digitale advertenties geen effect hebben. Volgens de Amerikaanse adverteerdersorganisatie ANA (Association of National Advertisers), is 9 procent van de online advertenties en 22 procent van de videoadvertenties frauduleus. Grote adverteerders zoals P&G en Walmart boycotten YouTube om die reden. Dat kostte YouTube al 5 procent van de omzet bij grote klanten.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.