Afschaffing roamingkosten zorgt voor traag internet in vakantielanden

Sinds 15 juni zijn de roamingkosten binnen de EU afgeschaft. Overal binnen de EU kunnen consumenten op dezelfde manier bellen, sms’sen en internetten als thuis, zonder dat daaraan extra kosten verbonden zijn. Dat de consument daarvan doordrongen is, blijkt nu de vakantieperiode is aangebroken. Nederlandse toeristen in het EU-buitenland zijn massaal aan het internetten op vakantie – en zijn bar ontevreden over de snelheid.

Afschaffing roamingkosten binnen de EU

De roamingkosten zijn komen te vervallen in de 28 EU-landen en IJsland, Noorwegen en Liechtenstein. Providers mogen hier geen kosten meer aan hun klanten in rekening brengen als die hun bundel gebruiken. Voor klanten met een onbeperkte databundel geldt over het algemeen wel een fair use policy.

Het dataverkeer ligt deze zomer vier tot vijf keer hoger dan in de zomer van 2017. ‘De angst om te internetten is volledig verdwenen", zegt Stijn Wesselink van KPN tegen het Algemeen Dagblad. ’Mensen laten hun mobiel aan, waardoor ze een veelvoud aan data gebruiken vergeleken bij vroeger.’ Mensen durven het nu bijvoorbeeld aan om op hun vakantie-adres een video te streamen, iets wat voorheen wel anders lag. In Spanje bijvoorbeeld, zorgt ‘roam like at home’ voor een toename van 300 procent in het dataverkeer.

roaming

Traag internet

Consumenten zijn dus enthousiast over de nieuwe regels van de nieuwe Telecomwet en gebruiken hun telefoon net als thuis. Maar in de praktijk valt het weleens tegen: de verbindingssnelheid haalt het vaak niet bij wat men thuis in Nederland gewend is. Maar de snelheid is nog net wel genoeg om vanaf de costa’s te klagen op bijvoorbeeld social media. Vrijwel alle providers krijgen een stroom aan klachten van vakantiegangers te verwerken.

Providers onderzoeken nu de problemen met de internetsnelheid. Het internet wordt niet ‘afgeknepen’, maar in Nederland zijn klanten een netwerk met een prima dekking gewend. In uitgestrekte buitenlanden is de kwaliteit vaak wat minder, iets waar consumenten pas ter plekke achter komen. In zeer toeristische gebieden zijn er simpelweg te veel mensen tegelijkertijd aan het internetten. Ook in het dataverkeer tussen verschillende landen, dat verloopt via verschillende hubs, kan het een en ander verkeerd gaan waardoor de boel vertraagt.

Kosten providers

De nieuwe roamingregels zorgen voor fianciële schade bij de providers. Ten eerste zijn er geen inkomsten meer uit roaming. Tegelijkertijd moet er nog wel worden betaald om gebruik te mogen maken van een buitenlands netwerk. Tot op zekere hoogte is daarbij uitruil mogelijk. Voor Nederlandse en andere Noord-Europese telecomaanbieders lijkt die negatief uit te pakken, omdat veel meer mensen uit het noorden naar het zuiden reizen dan andersom.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.