AR/VR-markt groeit in 5 jaar van $11 miljard naar $215 miljard

Als er één groeimarkt is die de komende jaren het dagelijks leven gaat veranderen, dan is het wel die van Virtual en Augmented Reality. Zo wil Apple retail helemaal overbodig maken en verandert Google de arbeidsmarkt met Google Glass Enterprise Edition. Het is geen toeval dat de twee giganten zich in dit domein wagen. Volgens marktanalysebureau IDC zullen de totale uitgaven aan AR en VR de komende jaren exponentieel groeien: van $ 11,4 miljard in 2017 naar $ 215 miljard in 2021.

Veel groei in Europa

In 2017 wordt het meeste geld aan AR/VR uitgegeven in Amerika ($ 3,2 miljard), gevolgd door Azië/Pacific – exclusief Japan – ($ 3 miljard) en West-Europa ($ 2 miljard). IDC verwacht echter dat West-Europa hard gaat groeien en in 2021 de nummer twee positie over zal nemen. Het jaarlijkse groeipercentage van West-Europa wordt voor de komende vijf jaar geraamd op 121,2 %.

Augmented Reality in arbeidsprocessen

De focus van AR en VR ligt aanvankelijk nog vooral op de consumentenmarkt. Hoewel dat het belangrijkste zal blijven, zullen de retail en productiesegmenten de eerste snelle groeiers zijn. Daarna zullen ook overheid, vervoer en educatie veel vruchten plukken van AR en VR.

In onderstaande tabel is te zien hoe het jaarlijkse groeipercentage van de verschillende domeinen eruitziet.

Augmented Reality Virtual Reality

 

“Als de volgende generatie hardware verschijnt, zal de industrie een van de eerste segmenten zijn die dit omarmt”, aldus Tom Mainelli, VP bij IDC. “De slimme software en services zullen vooral dienen om de productiviteit en veiligheid van werknemers te verhogen en de consument te verleiden met gepersonaliseerde, ‘jaw-dropping’ ervaringen.”

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.