Nooit meer batterijen: IoT-sensoren van NOWI halen stroom uit 4G

Het Internet of Things (IoT) gaat onze hele samenleving veranderen. Alle apparaten die we dagelijks gebruiken, zijn met elkaar verbonden via het internet, wisselen gegevens uit en bieden op die manier ongekende mogelijkheden. In huis is de inzet van IoT-apparaten denkbaar eenvoudig. Daar kunnen ze immers aangesloten worden op het stopcontact en heb je dus geen problemen met de stroomvoorziening. Maar IoT is ook buitenshuis nuttig, en daar ben je aangewezen op een externe energiebron. De Nederlandse start-up NOWI werkt daarom samen met T-Mobile aan IoT-sensoren die hun stroom uit het 4G- en GSM-signaal halen.

NOWI Energy

Stroom voor IoT-sensoren uit 4G

In 4G en andere netwerkstandaarden zit namelijk een klein beetje energie die met behulp van een extra apparaatje omgezet kan worden in stroom. In het filmpje onder aan dit bericht leer je er meer over.

Eerder slaagde NOWI er al in om stroom voor IoT-sensoren op te wekken met behulp van wifi-signalen. Daarvoor kreeg het bedrijf afgelopen jaar een prijs voor de beste innovatie voor het Internet of Things.

Temperatuursensor werkt al

Momenteel hebben de ontwikkelaars al een temperatuursensor die via wifi en 4G-signalen stroom kan opwekken. Zo’n sensor kan bijvoorbeeld in het asfalt van straten geplaatst worden, zodat gemeentes in de winter exact weten wanneer het nut heeft om zout te strooien. Of denk aan bedrijven die in het hele pand temperatuursensors hebben waarbij de batterijen vervangen moeten worden. Als de sensors genoeg hebben aan een wifi-signaal, dan scheelt dat niet alleen tijd en kosten – het is ook nog veel milieuvriendelijker.

Toekomstige toepassingen voor IoT-sensoren

Vooralsnog wil NOWI zich nog vooral op de zakelijke markt richten, maar ook voor consumentenelektronica bieden de IoT-sensoren zonder accu grote voordelen. Wat dacht je van een fitnesstracker of smartwatch die je nooit meer hoeft op te laden? Wellicht is het in de toekomst zelfs mogelijk om onze smartphones direct met het 4G-signaal op te laden. Een andere partij uit de VS is immers al ermee bezig om telefoons te maken die al met enkele microwatts aan stroom functioneren.

YouTube player

One comment on “Nooit meer batterijen: IoT-sensoren van NOWI halen stroom uit 4G

 1. Barend Houtsmuller on

  Veel belovend, want dan hoef je de sensoren nooit meer fysiek te bereiken. Maar met net zo belangrijk wordt het om op afstand t.z.t. bijv. nieuwe firmware te laden. Hoe gaan we daarmee om?
  Als je dan de sensoren er alsnog fysiek moet bereiken, bereik je niets.

Reageren is niet mogelijk

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.