Server-uitval bij Gardena maakt slimme IoT-tuin weer dom

IoT-apparaten die met behulp van een clouddienst werken, kunnen bij gebruikers snel voor problemen zorgen. Bijvoorbeeld als de server uitvalt en de apparaten het niet meer doen. Precies dit is gebeurd bij het Duitse bedrijf Gardena dat slimme tuinsystemen maakt om op afstand de planten water te geven of de grasmaaier te starten. Juist nu in de vakantieperiode zijn de servers uitgevallen waarmee de IoT-apparaten bestuurd worden. Dat meldt het bedrijf in een mail naar zijn klanten. De draadloze ventielen en automatische grasmaaiers zijn daardoor niet meer via de app op de smartphone bereikbaar. Vervelend voor de mensen die op vakantie zijn en bij terugkeer uitgedroogde bloemen hebben.

Gardena Smart System

Gardena smart system

Gardena heeft het cloud-based systeem afgelopen jaar op de markt gebracht. De verschillende onderdelen, zoals ventielen, sensoren en grasmaaiers worden via een app aangemeld en in het systeem geïntegreerd. De communicatie werkt via je smartphone en een clouddienst. Via je router thuis maken de IoT-apparaten in de tuin verbinding. Is de clouddienst uit de lucht, dan zijn de apparaten dus niet meer te besturen.

Technische problemen

Door technische problemen afgelopen donderdag waren de servers tijdelijk niet bereikbaar. Dat is op zich nog niet heel erg, als het probleem maar snel wordt verholpen. Bij een aantal klanten heeft de uitval er echter voor gezorgd dat alle aan het account gekoppelde apparaten verwijderd werden en opnieuw toegevoegd moeten worden. Het systeem heeft de server-uitval als regulier verwijderen van de apparaten geïnterpreteerd. Dit gebeurde dan ook op het back-up-systeem.

Normaliter bewaart bijvoorbeeld een ventiel de via de app ingeplande bewatering ook lokaal. Als de je eigen router uitvalt, kan het ventiel dus zijn werk blijven doen. Maar omdat de hele server is uitgevallen, kan dit volgens Gardena ertoe hebben geleid dat alle gegevens op de apparaten verwijderd werden. Om die gegevens weer toe te voegen, heb je fysieke toegang tot de apparaten nodig. Ben je op vakantie, dan is dat natuurlijk niet mogelijk.

Gevaren van IoT

Deze uitval bij Gardena maakt weer eens duidelijk dat cloud-based IoT-systemen heel comfortabel kunnen zijn. Ze zijn echter ook erg afhankelijk van de digitale service die de fabrikant jaren of zelfs decennia beschikbaar moet stellen. Het gevaar dat een server uitvalt of misschien zelfs helemaal uitgeschakeld wordt, is altijd aanwezig. In dit geval moeten gebruikers altijd een back-up-oplossing hebben. Een vriendelijke buurman bijvoorbeeld, die de planten handmatig water geeft.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.