KPN begint met het upgraden van Digitenne

In 2016 werd de licentie van KPN verlengd voor het verzorgen van digitale tv-uitzendingen via de ether. Dit biedt KPN aan onder de naam Digitenne. Aan de licentie werd echter wel een beperkende voorwaarde verbonden voor het gebruik van het frequentiespectrum na 2019. Volgens berichten op KPN's gebruikersforum begint het dit jaar al met de overstap naar DVB-T2, zodat die beperking geen nadelige gevolgen heeft. Voor consumenten brengt dit zelfs voordelen met zich mee.

Frequentiespectrum beperkt

De bandbreedte voor Digitenne is beperkt. Dit is een van de redenen waarom de publieke zenders NPO1, 2 en 3 niet in HD-kwaliteit worden doorgegeven. Ook de huidige decoders zijn hier overigens niet geschikt voor. Bij verlenging van de licentie is bovendien de beperking opgenomen dat KPN in 2019 de 700 MHz-band moet vrijgeven. Die kan dan worden gebruikt voor mobiel internet. Dit betekent wel dat KPN vanaf 2020 nog minder frequenties beschikbaar heeft. Digitenne heeft weliswaar niet veel abonnees (ruim 300.000 eind 2016), maar is wel populair op bijvoorbeeld campings, in boten of in de auto, waar tv via kabel of internet doorgaans niet beschikbaar is. In veel andere Europese landen is digitale tv via de ether een stuk populairder.

Digitenne

Digitenne van DVB-T naar DVB-T2

Volgens de berichten begint KPN nog dit jaar met een omzettingstraject naar DVB-T2. Daarvoor zullen de huidige decoders vervangen moeten worden. De overstap van DVB-T naar DVB-T2 biedt de mogelijkheid om meer kanalen aan te bieden en/of meer kanalen in HD aan te bieden. Of KPN het aanbod aanpast is nog niet bekend. Wel is het abonnement onlangs nog aangepast. Voor DVB-T2 bestaan modernere compressietechnieken om de hoeveelheid data die via de ether wordt verstuurd te beperken. De compressie die momenteel nog wordt toegepast zorgt dat de kwaliteit vaak lager is dan bij andere methoden voor tv-ontvangst, zoals kabel en satelliet.

Grensgebieden

Voor bewoners van de grensgebieden met Duitsland is er mogelijk nog een aardige bijkomstigheid. Duitsland is dit jaar overgegaan op DVB-T2 met HEVC-compressie. Die techniek neemt nog minder bandbreedte in beslag en maakt zelfs 4K-uitzendingen mogelijk. De gratis te ontvangen Duitse kanalen zijn nu echter niet meer te ontvangen in Nederland. Als de nieuwe DVB-T2 decoders van KPN de HEVC-techniek ondersteunen, zijn dit soort uitzendingen weer wel te ontvangen.

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.