Drones gaan medicijnen rondbrengen in Tanzania

zipline

Begin 2018 zal Tanzania drones van Zipline gaan gebruiken voor het leveren van bloed, vaccinaties, medicijnen en andere medische middelen. Tot dusver werden er in Tanzania tekstberichten gestuurd wanneer een patiënt bloed of iets anders nodig had. Die werden in real-time ontvangen, maar vanwege het ruige landschap in Tanzania gebeurde het regelmatig dat de geboden hulp te laat kwam. Nu drones de benodigde spullen kunnen leveren, is het voor het land dan ook een logische stap om die in te gaan zetten.

Grootste ter wereld

Afgelopen herfst heeft Zipline in Rwanda al 15 drones ingezet, die leveren aan 21 klinieken. Tanzania is na Rwanda het tweede Oost-Afrikaanse land dat naar deze nieuwe werkwijze overstapt. De levering aan Tanzania zal de grootste tot nog toe zijn, met 120 drones op 4 basissen, die meer dan 10 miljoen mensen in 1000 klinieken in het land zullen bedienen. De ruim 13,5 kilo zware elektrische toestellen vliegen met een snelheid van een kleine 110 km/u naar ziekenhuizen, maximaal 85 kilometer verderop. De 'dronebezorgdienst' zal in januari een start maken in hoofdstad Dodoma. Later zullen er drie distributiecentra volgen in andere delen van het land.

Zipline

De drones van Zipline zijn bijzonder omdat ze in een landelijk netwerk zitten, snel en ver kunnen vliegen, dag in dag uit werken en niet afhankelijk zijn van het weer. De drones van Zipline kunnen dagelijks dan ook honderden bestellingen uitvoeren. De distributiecentra hebben een voorraad bloed, medicijnen en medische spullen. Bestellingen worden op een drone geladen en bij het betreffende ziekenhuis per parachute afgeleverd, waarna de drone terugvliegt. Het verwisselen van de accu en het opnieuw laden van de drone duurt slechts vijf minuten. Daarna kan de drone in principe weer vertrekken. Een bestelling die voorheen acht uur duurde om per auto te bezorgen, kan nu binnen een half uur op de plaats van bestemming zijn.

Afleveren en ophalen

De drones van Zipline doen voorlopig alleen aan bezorgen. Voor het ophalen van bestellingen is het namelijk noodzakelijk dat de drone kan landen en dat brengt de nodige problemen met zich mee. Mensen moeten getraind zijn om een drone correct te laden en landende drones kunnen mogelijk kinderen en dieren raken. Afleveren en ophalen zou wel efficiënter zijn, maar op dit moment blijft dat nog toekomstmuziek.

Andere landen

Drones worden steeds meer ingezet voor de levering van allerhande producten. Meestal zijn dit nog enkelvoudige vluchten die alleen met redelijk weer kunnen worden uitgevoerd. In IJsland worden drones inmiddels ingezet om voedsel te bezorgen. De bezorgtijd is daardoor geen 25 minuten meer, maar slechts 4. Naast tijd scheelt dat ook in de bezorgkosten. De verwachting is dan ook dat meer landen dit voorbeeld zullen volgen.

YouTube player

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.