5 miljoen subsidie voor snel en toekomstvast internet op scholen

Vanaf 1 september 2017 komen er subsidies beschikbaar voor scholen met traag internet, zodat die een snelle kabel- of glasvezelverbinding kunnen laten aanleggen. De subsidieregeling geldt voor het primair en voortgezet onderwijs (po en vo) en wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Toekomstvast internet po en vo

Toekomstvast internet po en vo

Een ‘betere, toekomstvaste internetverbinding’, dat is wat de regeling Toekomstvast internet po en vo moet gaan bewerkstelligen. De regeling is in het leven geroepen voor scholen die op dit moment werken met een koperverbinding – bijvoorbeeld ADSL. Het is de bedoeling dat zij een kabel- of glasvezelverbinding krijgen met minimaal 500 mbps download- en 40 mbps upload-snelheid. Uit onderzoek van Computable bleek eerder dat zo’n 800 scholen in Nederland nog snel internet missen.

Subsidie kan oplopen tot maximaal € 100.000

Scholen moeten een eigen bijdrage van 2.500 euro betalen.Tot € 15.000, wordt de helft van de kosten gesubsidieerd. Boven de € 15.000 worden 60% van de aanlegkosten vergoed. De totale subsidie kan oplopen tot maximaal € 100.000. Scholen mogen hun aanvraag ook gezamenlijk indienen: zijn er meer scholen in het betreffende postcode-gebied, dan kan dat voordeliger uitpakken. Er is voor de komende drie jaar in totaal een bedrag van 5 miljoen euro vrijgemaakt om de regeling uit te kunnen voeren.

Alle voorwaarden en informatie over het indienen van de subsidie-aanvraag zijn na te lezen op de website van de Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen. De subsidie-aanvraag kan tot en met 31 oktober 2019 worden ingediend.

Visie BTG

[userquote user="906"]"Goede ICT-voorzieningen vormen ook voor het onderwijs een steeds crucialere succesfactor. Onderwijsinstellingen kunnen eigenlijk niet (goed) functioneren als zij niet beschikken over goede en snelle ICT-voorzieningen. Onderwijsvoorzieningen, waaronder ook de lesprogramma’s en leermiddelen, bestaan in toenemende mate uit ICT-producten en/of diensten. Deze zullen bij voorkeur altijd en overal beschikbaar moeten zijn, voor zowel de leerlingen, studenten als docenten."

"Men leert steeds interactiever en niet alleen binnen de onderwijsinstellingen zoals dit vroeger veelal nog het geval was. Zowel vaste als mobiele voorzieningen moeten beschikbaar zijn, want ook mobility vormt in het onderwijs een belangrijk thema. Het leven lang leren-thema is zeer actueel, zowel binnen het onderwijs als in het bedrijfsleven. Hierbij is de lerende zelf verantwoordelijk voor het eigen leerproces en voert hierbij de regie op het leerprogramma dat men doorloopt."

"De recente ICT-ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld Big data, Data analystics, IoT en Virtual reality maken dat ook het onderwijs nu snel verandert. Binnen het blended learning gedachtengoed wordt ICT en contactonderwijs succesvol gecombineerd, waardoor effectiever onderwijs kan worden vormgegeven en gevolgd. Big data wordt ingezet voor de vormgeving van learning analytics, waarbij op basis van de datagegevens intelligente les programma’s en leermiddelen worden ontwikkeld die het individuele leerproces bevorderen. Dit alles vergt een grote en snelle beschikbaarheid van data in het onderwijs. Wat dit betreft is het goed dat de overheid dit onderkent en hierin investeert door subsidies ter beschikking te stellen."[/userquote]

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.