Overheid en onderwijs gaan samenwerken op ict-gebied

Om ict-kennis beter te delen, gaan organisaties binnen de overheid en het hoger onderwijs in Noord-Nederland samenwerken. Dat meldt Computable. Het doel is enerzijds dat het onderwijs beter aansluit op zowel het werkveld als de gevraagde competenties van ict’ers bij de overheid. Anderzijds moeten de onderwijsinstellingen hun kennis en kunde delen rondom de inzet van ict bij overheid. Daarnaast moet onder meer het werven van voldoende ict-personeel binnen de overheid verbeteren. Ten slotte moet dit 'ict-pact' zorgen voor meer innovatie bij de overheid.

universiteit onderwijs

Onderwijs naar overheid …

Het plan is dat de samenwerking in de toekomst een bijdrage levert aan ict-gerelateerde innovaties zoals smart cities en big data. Concrete plannen die op dit moment worden uitgewerkt, zijn het opzetten van stages via het ict-stagebureau van de overheid, nieuwe in- en doorstroommogelijkheden en de oprichting van een innovatielab voor het Centraal Justitieel Incasso Bureau. Voor de lange termijn staat het programma 'Leerlijnen in stages' op de planning.

… en overheid naar onderwijs

Andersom worden meer gast-docenten vanuit de overheid naar de universiteiten gestuurd. Ook moet in de curricula van opleidingen meer oog komen voor de aansluiting van de onderwijsvereisten op het vakgebied. Daarnaast komt het opzetten van voldoende promotieplekken en de doelstelling voor meer vrouwen in het werkveld aan bod. Op 19 oktober 2017 staat een nieuwe bijeenkomst gepland. Overheid en onderwijs zullen dan in overleg met het kernteam (zie volgende alinea's) het programma concreet samenstellen.

Trekkersgroep en kernteam

Er is een zogeheten trekkersgroep opgericht om het ict-pact vorm te geven. Deze bestaat uit Marcel Staring (Rijks ICT Traineeprogramma), Tanja de Haan (SSO-Noord), Greetje Koers (DUO) en Kars Wierts (Samenwerking Noord). Een kernteam bestaande uit tien organisaties is in april en juni 2017 gestart met het maken van concrete afspraken. Daar zijn inmiddels een aantal acties en evenementen voortgekomen.

Het kernteam bestaat uit Petra Rudolf (RUG), Luís Ferreira Pires (Universiteit Twente), Marianne Eggermont (Hanzehogeschool), Henk Zwetsloot a.i. (NHL), Frank de Jooden (Windesheim), Meta van Houtert (RDW), Henk van Elden (CJIB) Peter Paulissen (Dictu), Janneke Westerga (DUO) en een nog te benoemen persoon binnen de Belastingdienst.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.