T-Mobile gaat TD-LTE inzetten voor een sneller 4G-netwerk

Provider T-Mobile heeft aangekondigd dat het op zijn 4G-netwerk gebruik gaat maken van de TD-LTE techniek. Daarvoor wordt gebruikgemaakt van een extra frequentieband. De uitrol begint in drukke en dichtbevolkte gebieden en eind 2017 moet een groot deel van het netwerk de nieuwe band ondersteunen.  Vooral de downloadsnelheid wordt dankzij TD-LTE verhoogd.

TD-LTE en FDD

TD-LTE

Momenteel wordt voor 4G gebruikgemaakt van de FDD-LTE techniek. Bij FDD (Frequency Division Duplex) is de frequentiebandbreedte voor uploaden en downloaden gelijk en hebben ze beide een eigen frequentieband. Bij TDD (Time Division Duplex) wordt een enkele frequentieband afwisselend gebruikt voor up- en downloaden. Hiertussen wordt zo snel en vaak geschakeld dat het simultaan lijkt te zijn en niet te onderscheiden is van tweerichtingsverkeer (duplex). De laatste D wordt echter ook wel weggelaten (TD in plaats van TDD).  Vaak worden bij TD meer tijdsintervallen voor downloaden gereserveerd omdat dit (bij gangbaar internetgebruik) meer bandbreedte vergt.

Voor- en nadelen

FDD heeft een kortere vertraging (latency) en biedt in principe hogere snelheden. Dat komt doordat er geen 'pauzes' nodig zijn bij het schakelen tussen up- en downloaden. Maar FDD heeft wel veel (schaarse) frequentiebandbreedte nodig, circa het dubbele van TD. Bovendien kan bij TD de verhouding tussen uploaden en downloaden dynamisch worden aangepast. Daardoor kan dit worden afgestemd op het gedrag van gebruikers. TD is daarnaast beter te combineren met speciale technologieën zoals MIMO en beamforming voor het verhogen van de doorvoersnelheden.

Frequentiebanden

TD-LTE

 

T-Mobile heeft al drie banden voor 4G op 900, 1800 en 2100 Mhz. Voor TD-LTE gaat het een nieuwe, vierde band op 2600 Mhz gebruiken. Ten opzichte van de twee frequentiebanden in 2016 is dit een verdubbeling. Vrijwel alle masten zijn de afgelopen jaren al voorbereid op de uitrol van TD-LTE. Met de extra band neemt de capaciteit fors toe en krijgen klanten tot wel 120 Mbps extra bovenop wat al beschikbaar was. Door de hogere latency werkt TD-LTE minder goed als klanten zich snel verplaatsen en zal de uplink in dat geval via FDD blijven lopen.

Geschikte toestellen

Aan de kant van de ontvanger is TDD gemakkelijker te implementeren dan FDD. Zo is er geen extra elektronica nodig om de interferentie bij gelijktijdig zenden en ontvangen tegen te gaan. TDD wordt bovendien al veel gebruikt in China, een van de belangrijkste markten voor smartphones. Nagenoeg alle moderne toestellen ondersteunen dan ook zowel TD-LTE als FDD-LTE. En omdat het als extra band wordt ingezet, missen klanten met een (verouderd) ongeschikt toestel alleen de extra snelheid van TD-LTE. De verwachting is overigens dat vanwege het efficiëntere frequentiegebruik, TD door steeds meer providers zal worden ingezet.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.