App OV-chip mobiel heeft slechts 5400 gebruikers

De afgelopen maand heeft de app OV-chip mobiel er maar 700 nieuwe gebruikers bij gekregen. Het totaal aantal gebruikers staat daarmee momenteel op 5400. Dit heeft staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu gezegd naar aanleiding van Kamervragen van SP-kamerlid Cem Laçin. Met de app is het mogelijk om met je smartphone in te checken in het openbaar vervoer.

OV-chip mobiel

Gebruik app valt tegen

De Kamervragen kwamen naar aanleiding van de gebruikscijfers die eind juli naar buiten kwamen. Het aantal gebruikers stond toen nog maar op 4700. Laçin wil daarom weten of de app OV-chip mobiel is geflopt. Arco Groothedde, directeur van het bedrijf dat de ov-chipkaart maakt (Translink) zei toen in het AD dat de introductieperiode "waardeloos" verliep en noemde het verloop "dik balen". Het aantal gebruikers viel flink tegen, maar dat geldt met een gemiddelde van vijf ook voor het gebruik ervan. Dijksma geeft nu aan dat de proef "niet vlekkeloos is verlopen".

KPN- en Vodafone-gebruikers

De introductieperiode met de app 'OV-chip mobiel' loopt al vanaf eind mei. Aanmelden kan sindsdien via de website van OV-chip mobiel. Er is ruimte voor tienduizend gebruikers, mits ze een geschikt Android-toestel en een geschikte simkaart van Vodafone of KPN hebben. KPN-gebruikers gaven al eerder aan dat de proef al na een week problemen opleverde en tijdelijk werd stilgelegd. Er waren vooral problemen bij het doorlopen van de aanmeldingsprocedure. Zij zouden pas na de zomer weer kunnen deelnemen, wat betekent dat alleen Vodafone-gebruikers er momenteel gebruik van kunnen maken.

Grote investeringen

Dijksma zegt verder dat Translink een bedrag van 1,2 miljoen euro heeft geïnvesteerd in de proef. Daarnaast hebben de telecombedrijven en OV-bedrijven er in geïnvesteerd. Translink heeft bovendien 2,4 miljoen geïnvesteerd in een andere proef, waarbij een bankpas kan worden gebruikt om in te checken. Die proef zal eind dit jaar starten in trams in Den Haag.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.