Online bestedingen wederom gestegen

De Nederlandse consument heeft in het eerste half jaar van 2017 10,66 miljard uitgegeven aan online aankopen. Dat is een toename van dertien procent van de online bestedingen ten opzichte van het eerste half jaar van 2016. Deze cijfers zijn gepubliceerd in een onderzoek van GfK in opdracht van Thuiswinkel.org en PostNL.

Meer dan de helft van dat bedrag is uitgegeven aan elektronica, kleding en speelgoed. De overige 4,77 miljard euro is besteed aan de online aankoop van diensten, zoals pakketreizen, vliegtickets en verzekeringen. In de infographic onderaan in dit bericht zie je de precieze verdeling.

Stijging online bestedingen met smartphone en tablet

Het merendeel van deze aankopen wordt nog steeds gedaan met laptop (46%) en pc (32%), maar hun aandeel neemt af. Aankopen met smartphone en tablet zijn respectievelijk met 56% en 13% gestegen ten opzichte van het eerste half jaar van 2016.

Verwachting rest van het jaar

Op basis van de cijfers van de afgelopen zes mananden, is de verwachting dat de online bestedingen voor heel 2017 gaan uitkomen op iets meer dan 22,6 miljard euro. Dit zou een stijging betekenen van 12% ten opzichte van vorig jaar. Qua aantal aankopen wordt waarschijnlijk de grens van 200 miljoen bijna gehaald (+13%).

Groei detailhandel afhankelijk van webwinkels

Volgens directeur Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org laten de cijfers zien dat 'nagenoeg alle groei in de Nederlandse detailhandel afkomstig is van de online activiteiten van webwinkels en van winkels in de winkelstraat die ook online producten verkopen'. In fysieke winkels zit nauwelijks groei, op enkele uitzonderingen, zoals woonwinkels, na.

online bestedingen

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.