Markt breedbandverbindingen Nederland is stabiel

Volgens recente gegevens is de Nederlandse markt voor breedbandverbindingen momenteel erg stabiel. In het afgelopen kwartaal is het aantal aansluitingen nauwelijks gegroeid. Ook de marktaandelen van de belangrijkste spelers zijn amper veranderd. Breedbandinternet is dan ook al lang gemeengoed geworden, met een marktpenetratie van 94% van de Nederlandse huishoudens.

Minimale groei aantal breedbandverbindingen

In 2016 groeide het aantal breedbandaansluitingen nog met 2,6 procent ten opzichte van 2015. In het eerste kwartaal van 2017 was de groei echter maar 0,2 procent en in het tweede kwartaal van 2017 nog maar 0,1 procent. De omzet uit breedbandaansluitingen in zowel het eerste als tweede kwartaal komt uit op 474 miljoen euro. Voor heel 2017 wordt een groei verwacht van het aantal aansluitingen van 1 procent ten opzichte van 2016, in ieder geval flink minder dan de 2,6 procent het jaar ervoor.

Drie technologieën

In Nederland zijn kabel en DSL nog steeds de belangrijkste technologieën voor breedbandinternet. Kabel had in het 2e kwartaal van 2017 een marktaandeel van 45,9 procent, DSL 38,4 procent. Glasvezel is met 15,3 procent nog relatief klein. Glasvezel groeit wel het sterkst, 0,9 procent in het eerste en 1,5 procent in het 2e kwartaal. Kabel groeide ook, maar veel minder. In het eerste kwartaal was de stijging bij kabel 0,3 procent, in het 2e kwartaal nog maar 0,1 procent. Bij DSL is een afname te zien van het aantal aansluitingen. Het marktaandeel is gedaald van 41,6 procent in het 2e kwartaal van 2015, naar 39,9 procent een jaar later en 38,8 procent in het 2e kwartaal van 2017.

Breedbandverbindingen

Twee grote spelers

De Nederlandse markt voor vaste breedbandverbindingen heeft eigenlijk maar twee grote spelers. Kabelaanbieder Ziggo is goed voor een marktaandeel van 43,5 procent. KPN (met zowel DSL als glasvezel) heeft een marktaandeel van 40,5 procent, inclusief KPN-merken als Telfort en XS4All. De investeringen in snellere DSL-verbindingen hebben voor KPN weliswaar niet meer aansluitingen opgeleverd, maar dit wordt gecompenseerd door meer glasvezel-aansluitingen. Zowel Ziggo als KPN zijn 0,3 procent gegroeid in het 2e kwartaal van 2017 ten opzichte van het 1e kwartaal.

Van de kleinere spelers groeit T-Mobile flink met 4,5 procent meer (DSL-)aansluitingen. Met 184.000 aansluitingen en een marktaandeel van 2,5 procent steekt het echter schril af bij de twee grote spelers. De groei lijkt vooral ten koste te gaan van andere kleine partijen.

 

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.