Bouw je eigen spraakassistent met Google AIY Voice Kit

Amazon Echo, Google Home en binnenkort Apple HomePod – slimme speakers zijn helemaal hot. Dankzij een ingebouwde digitale assistent kun je overal in huis vragen stellen, bijvoorbeeld om een timer te zetten, een radiostation te starten of een product op internet te bestellen. Nieuwere modellen geven zelfs kledingadvies! Maar hoe krijg je meer mensen over de streep om zo'n speaker te halen? Google weet het antwoord: verlaag de prijs enorm. De zoekreus heeft namelijk de Google AIY Voice Kit aangekondigd. Een slimme speaker die je zelf samenbouwt.

Google AIY Voice Kit

AIY Voice Kit

AIY, dat staat bij Google voor 'Artificial Intelligence Yourself'. In het pakket zit een opzetstukje met microfoon voor de knutselcomputer Raspberry Pi, een luidspreker, een knop, wat kabeltjes en een kartonnen doos als behuizing. Het ziet er heel goedkoop uit … en dat is het ook! Voor geen 30 euro bestel je de Google AIY Voice Kit, in oktober wordt deze uitgeleverd.

Zelf bouwen

Vervolgens moet je het geheel dus zelf in elkaar knutselen. Hiervoor heeft Google de achterliggende techniek van zijn 'Assistant' open-source gemaakt. Iedereen mag dus Google Assistant op zijn eigen apparaten installeren, gebruiken en aanpassen. Voor de echt nuttige resultaten gebruikt de open-source Assistant uiteraard dezelfde web-service als de gesloten variant. Wil je die niet gebruiken, is het nodig om snel antwoorden te programmeren.

Open-source assistent

Eerlijk is eerlijk, Google's AIY Voice Kit zal niet voor de doorbraak van slimme speakers zorgen. Hiervoor is het te nerdy en niet toegankelijk genoeg. Groter nieuws, vooral voor andere bedrijven, is daarentegen de open-source variant van Google Assistant. Andere organisaties kunnen hierdoor de geavanceerde spraaktechnologie en know-how van Google gebruiken om eigen slimme speakers of interne systemen te ontwerpen. Google profiteert van nog meer input voor zijn spraakassistent en kan hem nog beter maken. Een klassieke win-win situatie. Je kunt je alleen afvragen of het handig is om Google met nog meer gegevens te voeren.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.