Apple introduceert nieuwe iPhone X en andere producten

Op het Apple-event op 12 september heeft het bedrijf enkele nieuwe producten aangekondigd. Zoals altijd is de komst van een vernieuwde iPhone X groot nieuws in de smartphone- en telecomwereld. Afgezien van een aanzienlijke groep consumenten die de komst van nieuwe iPhones afwacht om hun abonnement te verlengen of wijzigen, zijn ook andere aspecten van belang voor providers en de telecomwereld. We noemen een aantal punten.

Apple iPhone X: groter scherm, meer data

Sinds 2014 heeft ook Apple grotere smartphones in het assortiment. Naast het traditionele model met 4-inch scherm (iPhone SE) kwamen er modellen met 4,7-inch scherm (iPhone 6 & 7) en 5,5-inch scherm (iPhone 6 & 7 Plus). De nieuwe iPhone 8 en iPhone 8 Plus hebben dezelfde schermgroottes, maar nu is een nog groter model geïntroduceerd. Het scherm van de iPhone X is maar liefst 5,8 inch. Net als bij de Galaxy S8(+) en andere nieuwe smartphones word een randloos design gebruikt. Hierdoor kunnen fabrikanten nog grotere schermen in smartphones stoppen zonder dat ze extreem groot worden. De iPhone X is bijvoorbeeld kleiner dan de iPhone 8 Plus. Grotere schermen nodigen uit tot nog meer video en andere media consumeren. De belasting van netwerken zal met dit soort toestellen alleen verder toenemen.

Apple

Hogere resoluties, meer data

De iPhone 8 Plus heeft een Full HD-resolutie (1920 x 1080 pixels), maar de iPhone X heeft net als veel concurrenten meer dan Full HD (2436 x 1125 pixels). De nieuwe versie van de Apple TV ondersteunt zelfs de nog hogere 4K-resolutie, een trend die we zelfs bij budget-tv's terug zien. De iPhone kon al 4K-video opnemen, maar de nieuwe modellen kunnen dat met 60 frames per seconde in plaats van 30. Via de iTunes-shop zorgt Apple zelf ook voor meer 4K-content. Oude content krijgt bovendien gratis een upgrade naar 4K. Dit stelt weer hogere eisen aan het thuisnetwerk en de internetverbinding.

Apple

Apple Watch en eSim

De markt voor wearables groeit nog steeds hard en gezondheid en sporten zijn belangrijke 'selling points'. De nieuwe versie van de Apple Watch (Series 3) speelt daarop in met onder andere extra functies op het gebied van hartslagmeting. Veel wearables moeten worden gekoppeld aan een smartphone voor connectiviteit, maar van de nieuwe Apple Watch is nu ook een versie beschikbaar die LTE-verbindingen ondersteunt. Het apparaat gebruikt een elektronische SIM en er kan zelfstandig mee gebeld worden. Apple werkt hiervoor samen met (Amerikaanse) providers en de LTE-versie komt niet naar Nederland. Datzelfde speelde ook bij de LTE-versies van Samsungs Gear-smartwatches. Op het gebied van de eSIM werken verschillende partijen aan een standaard, waaronder BTG.

Accessoires

De nieuwe iPhones zorgen ook voor een stortvloed aan nieuwe accessoires. Behalve hoesjes en dergelijke is er een nieuw type accessoire dat verkocht kan worden: draadloze opladers. In navolging van andere fabrikanten heeft Apple de Qi-standaard voor draadloos opladen in zijn toestellen verwerkt. Draadloze Qi-laders werken zowel met de nieuwe Apple-toestellen als met allerlei modellen van Samsung, Huawei en andere fabrikanten. Dat maakt het interessanter om ze aan te bieden in (provider-)shops of bijvoorbeeld bij een abonnement.

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.