Google wil investeren in taxi-bedrijf Lyft

Google-moeder Alphabet overweegt een investering van 1 miljard dollar in de Uber-concurrent Lyft. Dat meldt Wall Street Journal op basis van welingelichte kringen. Bloomberg heeft de mogelijke investering bevestigd. Lyft is een taxi-bedrijf zoals Uber, maar op het moment alleen actief in de VS. Ook is Lyft bezig met autonome voertuigen.

google-car

Concurrentie met Uber

Volgens WSJ is het niet duidelijk wanneer de gesprekken hebben plaatsgevonden en of een overeenkomst werd gesloten. Ook is niet bekend uit welk gedeelte van Alphabet de investering zou komen. Bloomberg denkt dat het geld direct van Google of het investment-bedrijf CapitalG komt.

Alphabet heeft in het verleden al geld in Uber gestopt via zijn venture-capital tak GV. Dat bedrijf investeerde in 2013 al 258 miljoen dollar in de rijdienst. De relatie tussen de twee werd in de loop van de jaren slechter, toen Uber en Google begonnen te concurreren op het gebied van autonome voertuigen. Alphabet-manager David Drummond stapte afgelopen jaar zelfs uit de Raad van Bestuur. Als reden daarvoor noemde hij de toenemende concurrentie tussen de twee bedrijven.

Rechtszaak tegen Uber

Lyft werd onlangs beoordeeld op een waarde van 7,5 miljard dollar, waarvan ongeveer 2,6 miljard dollar van investors. Dat waren vooral venture-bedrijven zoals Andreessen Horowitz en grote namen als General Motors en Alibaba. Uber had daarentegen volgens analisten een waarde van 68 miljard dollar.

Waymo, Alphabets onderzoeksproject voor autonoom rijden, werkt al sinds mei 2017 samen met Lyft. Sinds begin van het jaar loopt een rechtszaak, begonnen door Waymo, tegen Uber. De Alphabet-dochter wil voorkomen dat Uber autonome voertuigen mag gebruiken. Volgens Waymo gebruikt Uber namelijk technieken die door Google zijn ontwikkeld. Een voormalige werknemer zou details over de techniek gestolen hebben. Uber wijst deze verwijten van de hand en wil doorgaan met de eigen tests.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.