Amazons 1-Click Buy-patent vervalt: jacht op de impulsaankoper is geopend

Met het aflopen van het Amazon-patent op 1-Click Buy, maken ook andere webwinkels zich op voor de strijd om de wijsvinger van de consument. Microsoft, Facebook en Google zijn er klaar voor.

Amazon

1-Click Buy patent

Het is je vast opgevallen dat Amazon de enige webwinkel is die gebruikmaakt van het zogenaamde 1-Click Buying-systeem Dit is een systeem waarbij je met één druk op de knop een artikel uitkiest, het vervolgens in je winkelwagen legt en ten slotte afrekent. De consument hoeft geen adres- of betaalgegevens meer in te vullen.

Behalve dat het voor de consument makkelijk is, is het voor retailers van grote waarde. Consumenten breken hierdoor hun aankoopproces niet meer af, omdat ze op dat moment hun betaalgegevens niet bij de hand hebben of dat ze geen zin hebben om hun adresgegevens in te voeren. Onder het mom van: 'dat komt later wel', maar in het merendeel van de gevallen wordt geheel van de aankoop afgezien.

Lucratief voor retailers

Aangezien dit 1-Click Buy-systeem een handig en lucratief systeem is, is het misschien verbazend dat niet meer winkels hierop zijn overgestapt. De reden ervoor is vrij simpel. Amazon heeft het proces in 1999 al gepatenteerd. Internet stond nog in de kinderschoenen, Google bestond nog niet en in die tijd verkreeg Amazon het alleenrecht op de kopen-met-1-klik.

Bedrijven die het concept wilden introduceren, moesten het licenseren bij Amazon. Apple deed dit, bijvoorbeeld, waardoor je in staat bent om liedjes met één druk op de knop te kopen op iTunes. Een andere online boekwinkel, zoals Barnes and Noble, implementeerde een eigen systeem, de 'Express Lane'. In 2000 kon dat bedrijf een aanklacht tegemoet zien voor inbreuk op het patent. Vanwege een schikking kwam het niet tot rechtszaak. Welke waarde het patent voor Amazon heeft, heeft het bedrijf niet bekendgemaakt, maar analisten hebben becijferd dat het patent jaarlijks 2,4 miljard dollar oplevert.

Patent op 1-Click Buy verlopen

Nu het patent is afgelopen, staan webwinkels in de rij om het eenkliksbetaalsysteem ook te gaan invoeren. Een groot aantal bedrijven, die verenigd zijn in het World Wide Consortium (W3C) zijn de mogelijkheden al aan het onderzoeken. Tot deze bedrijven behoren Microsoft, Facebook en Google.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.