Glasvezel in buitengebieden nog dit jaar ook in de Achterhoek

Nog voor het einde van dit jaar worden nieuwe campagnes gestart om in delen van de Achterhoek glasvezel aan te bieden. Het is een volgende stap van het Communicatie Infrastructuur Fonds (CIF) om in dit soort buitengebieden toegang te bieden tot snel internet. Wanneer de helft van de adressen in het gebied zich aanmeldt, wordt in het najaar van 2017 begonnen met de bouw van het glasvezelnetwerk.

glasvezel

Glasvezel in de Achterhoek

De campagne is gericht op bewoners in het gebied 'Achterhoek Midden'. Dit omvat het buitengebied van de gemeente Oude IJsselstreek, delen van Bronckhorst, Doetinchem en Montferland. Het gaat om circa 5000 adressen, voor doorgang moet 50% of meer van de bewoners meedoen. Wie zich aanmeldt betaalt 12,50 euro per maand vastrechtvergoeding voor de glasvezelaansluiting, naast een abonnement bij een provider. De vastrechtvergoeding kan worden afgekocht voor 1600 euro. Wie pas later mee wil doen, betaalt aansluitkosten (minimaal 995 euro) plus vastrecht en abonnementskosten. In de Achterhoekse gemeenten Berkelland en Winterswijk lopen al projecten. In combinatie met andere (lopende) projecten kan CIF in 2019 circa 25.000 Achterhoekse adressen aangesloten hebben op glasvezel.

Meer dan de Achterhoek

Bewoners in het gebied 'Achterhoek Midden' kunnen voor hun glasvezelabonnement kiezen uit providers Caiway, CBizz, Solcon en WeServe. De selectie wordt gemaakt door het CIF, dat de infrastructuur aanlegt. CIF bedient daarmee de klanten in het buitengebied die KPN met Reggefiber laat liggen. Ook in de Gelderse Vallei Midden, Zuidoost Twente en verschillende Brabantse gemeenten lopen projecten van CIF voor de aanleg van glasvezel. Er zijn andere Nederlandse partijen die zich bezighouden met glasvezelaanleg zoals Cogas en E-Fiber. Daarnaast hebben sommige gemeenten zoals Schiermonnikoog (99% glasvezelinternet) zelf projecten geïnitieerd.

glasvezel

Marktpartijen

Het Communicatie Infrastructuur Fonds is een van de belangrijkste partijen voor glasvezelaanleg in het buitengebied. CIF is een beleggingsfonds in telecommunicatie-infrastructuren met onder andere pensioenfondsen als beleggers. Het is verbonden aan de Rabobank Group. Samen met Cogas heeft CIF de campagne 'Glasvezel Buitenaf' opgezet om huishoudens en bedrijven in deze gebieden aan te sluiten op glasvezel. Als 50% van de inwoners meedoet kan de aanleg gerealiseerd worden. Na eerdere problemen rond subsidies en kostenoverschrijdingen, lijkt deze campagne nu goed op gang te komen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.