5G eerder in telefoons dan verwacht volgens Qualcomm

De eerste commercieel verkrijgbare smartphones met 5G aan boord komen in 2019 op de markt. Dat beweert CEO Steven Mollenkopf van chipfabrikant Qualcomm. Een jaar geleden dacht hij nog dat dit pas in 2020 zou gebeuren. Mollenkopf denkt dat de invoering sneller gaat dan verwacht om diverse redenen. Hij deed deze uitspraken tijdens een interview op de Frankfurt Motor Show in Duitsland.

Geplande 5G-netwerken

Zoals Mollenkopf aangeeft, hebben verschillende operators al plannen om in 2019 een 5G-netwerk te lanceren. Het gaat onder andere om operators in de Verenigde Staten, Japan en Korea. Deze landen lopen vaak voorop bij ontwikkelingen qua mobiele verbindingen. Volgens Mollenkopf zorgt de concurrentie tussen operators in deze landen ervoor dat ze niet willen achterblijven bij de lancering en dat meerdere partijen hierin zullen meegaan. Qualcomm is een van de partners waarmee de Amerikaanse operator Verizon samenwerkt voor proeven, zoals bij deze spectaculaire testopstelling bij de Indianapolis 500.

5G

Lopende 5G-testen

Er worden wereldwijd al veel testen met netwerken gedaan, zoals in de VS door Verizon. Qualcomm werkt samen met Ericsson en de Australische operator Telstra aan testen van de 5G NR specificaties die door 3GPP zijn opgesteld. Bij de testen wordt zowel gebruikgemaakt van hogere frequentiebanden (mmWave) als van antennetechnologie zoals MIMO, beam forming en beam tracking. Daarnaast werkt Qualcomm ook aan testen met de grote Japanse provider NTT DoCoMo en het Europese Vodafone. Vodafone test 5G in de UK, maar rond de veiling van bijbehorende frequenties in dat land lopen verschillende juridische procedures.

Chinese inhaalslag

Volgens Qualcomms CEO Mollenkopf zorgen een toegenomen vraag uit de particuliere en zakelijke sector ervoor dat de invoering van 5G-netwerken versneld wordt. Behalve de gebruikelijke koplopers zoals de VS, Japan en Zuid-Korea, verwacht Mollenkopf dat China een belangrijke rol gaat spelen. In plaats van de globale trend slechts te volgen, wil het land volgens hem tot de koplopers behoren. De Chinese overheid speelt een actieve rol bij het testen en invoeren en er zijn al in 100 steden testen met de technologie uitgevoerd. Chinese hardwarebedrijven zoals ZTE en telecommunicatiegigant Huawei zijn hierin erg actief.

5G

5G-smartphones

Uiteraard preekt Mollenkopf ook voor eigen parochie, omdat Qualcomm veel bijbehorende (smartphone)hardware produceert. De Snapdragon 835-processor, die in veel huidige topmodellen zit, bevat een geïntegreerde modem die gigabit LTE (4G) ondersteunt. In combinatie met een Snapdragon X50-modem kunnen smartphones ook 5G ondersteunen en Mollenkopf verwacht dit dus in 2019. Duidelijk is in ieder geval dat we aan de vooravond staan van de intrede van 5G, ook in Europa.

BTG's komende Masterclass gaat in op de uitdagingen omtrent 5G voor de Nederlandse markt.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.