Tweede Kamer wil dat bellen naar ander EU-land goedkoper wordt

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat Nederland er in Europa op moet aandringen dat bellen en sms'en vanuit een Europese lidstaat naar een ander EU-land veel goedkoper wordt. Deze kwestie werd al eerder aangekaart door een groep van 150 Europarlementariërs. Er bestaan namelijk per land grote verschillen in de kosten. Zo betaal je in Finland maximaal 10 cent per minuut wanneer je naar het buitenland belt. In Duitsland loopt dit echter op tot wel twee euro per minuut. In Nederland ben je 25 tot 75 cent per minuut kwijt.

EU-land

Onenigheid over bellen naar EU-land

Minister van Economische Zaken Henk Kamp gaf afgelopen juni in een reactie op een brief van D66 Kamerlid Jan Paternotte al aan tegen dit voorstel te zijn. Volgens hem zou het onder meer slecht zijn voor de concurrentie tussen providers en het zou kunnen leiden tot hogere tarieven binnen Nederland. (Zo heeft KPN zijn winstverwachting voor 2017 al moeten bijstellen met 40 tot 50 miljoen euro. Dat zou het bedrijf ertoe kunnen verleiden om de binnenlandse tarieven te verhogen.)

Volgens Kamp is er met Skype, WhatsApp en FaceTime al voldoende aanbod op de markt voor internationaal bellen. Hij zegt: "Het is niet mogelijk om een generieke uitspraak te doen over de vraag of het tarief voor bellen naar een ander EU-land in verhouding staat tot de kostprijs." Hij wijst er verder op dat het tarief van aanbieder tot aanbieder en per aanbieder soms van abonnement tot abonnement verschilt. Jan Paternotte staat daar praktisch lijnrecht tegenover. "Het lijkt me niet meer dan logisch dat de Nederlandse regering er op aandringt dat dit herzien wordt", gaf hij afgelopen zomer al aan.

Roaming-kosten

Op 15 juni van dit jaar werden de zogeheten roaming-kosten al op Europees niveau afgeschaft. Voor die tijd leidde het gebruik van mobiele telefoons in het buitenland voor forse kosten. Dankzij de nieuwe regels kost bellen, sms'en en internetten in het buitenland nu evenveel als in Nederland. Bellen vanuit Nederland naar een ander EU-land is dus in verhouding nog prijzig en dat geldt zeker voor sommige andere landen, waaronder Duitsland.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.