Telia start eerste openbare 5G-proef in Europa

De Scandinavische operator Telia heeft als eerste in Europa een openbare 5G-proef uitgevoerd. Deze tests werden in samenwerking met Ericsson en Intel uitgevoerd. In twee situaties werden de stabiliteit en snelheid van 5G getest: op een cruiseschip en voor de bediening van een graafmachine op afstand. Voor de industrie is het belangrijk om de 5G-technologie te testen in de echte wereld. Hierdoor kan men zien hoe de diverse systemen op elkaar reageren en waar de aanpassingen nodig zijn.

5G-proef

5G-proef voor 2000 cruise-passagiers

De 'real life'-omgeving voor rederij Tallink werd geschapen in de haven van Tallinn voor het testen van de datasnelheid en kwaliteit van het signaal. Tijdens de test werd 5G-technologie uitgerold over het gehele schip. Dit maakte het voor 2000 passagiers mogelijk om gebruik te maken van wifi en werd tevens gebruikt voor de IT-infrastructuur van het schip zelf.

De andere test vond plaats tijdens de digitale top van de EU van eind september, eveneens in Tallinn. Deelnemers konden een graafmachine op afstand bedienen door middel van augmented reality en een VR-bril. De ultrasnelle verbinding en lage latency moeten laten zien dat 5G-netwerken ook in gevaarlijke omstandigheden ingezet kan worden.

Filmpjes van zowel het cruiseschip  als de bediening van de graafmachine zijn te zien op de website van Telia.
De drie bedrijven zijn van plan om in de loop van 2018 commerciële 5G-diensten aan te gaan bieden in drie Scandinavische steden: Stockholm, Talinn en Helsinki.

Masterclass Industry 5.G

Op dinsdag 10 oktober aanstaande vindt de Masterclass Industry 5.G plaats in Rotterdam. Kijk in onze agenda voor meer informatie over dit evenement voor eindgebruikers.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.