Huisautomatisering biedt kansen voor dienstverleners

De groeiende populariteit van slimme thermostaten, slimme alarmsystemen en andere huisautomatisering biedt kansen voor IT-bedrijven, providers en andere dienstverleners. Een voorbeeld is de recent aangekondigde samenwerking tussen Samsung en beveilingsbedrijf ADT. Voor Samsungs beveiligingsproducten in het SmartThings-aanbod verzorgt ADT professionele monitoring op abonnementsbasis.

Regiogebonden aanbod

Samsung biedt twee pakketten aan: een starter kit en een expansion pack. De starter kit bevat een SmartThings-hub, deur- en raamsensoren en een bewegingsmelder. Het expansion pack bevat aparte detectoren voor rook, koolmonoxide en waterlekkage. Voor de communicatie binnenshuis wordt Zigbee, Z-Wave en wifi gebruikt. Kopers kunnen losse abonnementen afsluiten bij ADT voor monitoren en opvolgen van meldingen, zodat brandweer of politie kunnen worden gewaarschuwd. Voor de communicatie tussen de hub en ADT wordt een beveiligde 900 MHz-verbinding gebruikt die specifiek voor deze apparaten is. ADT is ook in Europa actief, maar de pakketten komen voorlopig alleen in Amerika op de markt.

huisautomatisering

Doe-het-zelf huisautomatisering

De samenwerking tussen Samsung en ADT biedt klanten een meerwaarde ten opzichte van veel gangbare systemen voor huisautomatisering. Daarbij koppelen klanten weliswaar het systeem aan internet en aan een app op hun mobiel, maar moeten ze het alsnog zelf in de gaten houden. Als de consument de push-notificaties niet ziet, brandt het huis alsnog af ondanks de slimme rookmelders. Bij een slim alarmsysteem is een goede connectiviteit en externe monitoring net zo belangrijk. Door samen te werken met een externe dienstverlener, kan Samsung met de pakketten meer bieden dan met gangbare doe-het-zelf producten.

Kansen voor dienstverleners

Op de Nederlandse markt is er nog weinig aanbod op dit gebied. Energieleveranciers bieden wel slimme thermostaten in combinatie met een abonnement aan, maar een totaaloplossing ontbreekt. Tussen de eenvoudige doe-het-zelf systemen en professionele installaties gaapt een behoorlijk gat. Juist de zekerheid van professionele monitoring zou het vertrouwen van consumenten in deze systemen kunnen vergroten. Voor dienstverleners zoals energieleveranciers, providers en anderen liggen hier zeker kansen. De samenwerking tussen Samsung en ADT laat zien dat fabrikanten hier in ieder geval wel brood in zien. Misschien dat Samsungs voorspellingen over het Smart Home zo toch nog een keer uitkomen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.