Referendum over ‘aftapwet’ vindt plaats op 21 maart 2018

Op 21 maart 2018 vindt er een mogelijk referendum over de aftapwet plaats, tegelijkertijd met de gemeenteraadsverkiezingen. Deze wet, formeel de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, moet inlichtingendiensten meer bevoegdheden geven. De berichtgeving van NRC Handelsblad hierover, is vandaag bevestigd door een woordvoerder van de Kiesraad. Doordat het aantal handtekeningen voor het referendum de afgelopen dagen flink is gestegen, stijgt ook de kans dat het referendum er daadwerkelijk komt.

aftapwet

Efficiënte aanpak

De woordvoerder geeft verder aan dat het combineren van mogelijke referenda met 'gewone' verkiezingen altijd het uitgangspunt is. Volgens hem is dat de meest efficiënte aanpak. Gemeenten zijn ondertussen al geïnformeerd over het feit dat er op 21 maart 2018 mogelijk een referendum wordt gehouden naast de gemeenteraadsverkiezingen.

300.000 handtekeningen

Het aantal handtekeningen dat tot nog toe is verzameld, is 218.000. Dat is in verhouding niet meer zo ver verwijderd van de benodigde 300.000. Het aantal handtekeningen is de afgelopen dagen flink gestegen, mede doordat het tv-programma Zondag met Lubach er afgelopen zondag aandacht aan besteedde. De deadline voor de 300.000 handtekeningen ligt op 16 oktober.

Aftapwet is controversieel

De aftapwet is al sinds de introductie ervan een controversieel onderwerp. De wet zal de AIVD en MIVD toestemming geven om grote hoeveelheden internetverkeer te verzamelen en vervolgens te onderzoeken. Daar zit dus heel veel internetverkeer tussen van burgers die nergens iets mee te maken hebben. De minister en een speciale commissie moeten daar overigens wel hun goedkeuring voor geven.

Onder meer de Raad van State en de Autoriteit Persoonsgegevens zijn altijd al kritisch geweest op de wet. Desondanks kwam de wet redelijk eenvoudig door de Tweede en Eerste Kamer.

Raadgevend referendum aftapwet

Of het referendum nu wel of niet doorgaat, de wet wordt in elk geval per 1 januari 2018 van kracht. En omdat het een raadgevend referendum betreft, kan de regering de uitslag ervan ook altijd nog gewoon negeren.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.