Boeing neemt bedrijf over dat robotpiloten maakt (video)

Vliegtuigfabrikant Boeing gaat Aurora Flight Sciences overnemen, zo maakten de partijen afgelopen donderdag bekend met een persbericht (pdf). Aurora focust zich op onbemande en autonome vliegsystemen en robotpiloten. Het bedrijf wordt hiermee een zelfstandig opererende dochteronderneming van Boeing; het is niet bekendgemaakt welk bedrag met de overname gemoeid gaat.

Boeing robotpiloot

Boeing robotpiloot: onbemande luchtvoertuigen

Aurora is gesitueerd in Virginia en is gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van onbemande luchtvoertuigen. Het bedrijf heeft sinds de oprichting in 1989 al meer dan dertig van dit soort voertuigen gemaakt. Aurora werkte eerder ook al intensief samen met Boeing. Zo ontwierp het bedrijf een robot co-piloot die een Boeing 737 flight simulator uitstekend wist te besturen, zoals in onderstaande video te zien is.

YouTube player

Boeing ziet toekomst in dit soort zelfvliegende voertuigen en systemen, voor militaire toepassingen maar evenzeer voor commercieel gebruik. Een 'slimme' cockpit is de toekomst. En dat zou betekenen dat er veel af kan gaan hangen van kunstmatige intelligentie, en er nog maar één 'echte' piloot nodig is in de cockpit, zelfs op langere vluchten.

Vliegende taxi’s

Aurora werkt ook samen met onder meer Uber, het bekende taxibedrijf. Want ook Uber wil de lucht in: in de toekomst wil het bedrijf autonoom vliegende taxi’s in gaan zetten – een compleet nieuwe manier van passagiersvervoer. De bedoeling is dat Uber Elevate in 2020 zijn première beleeft tijdens de Wereldtentoonstelling die dat jaar plaatsvindt in Dubai. Ook Airbus is bezig met het ontwikkelen van een vliegende auto.

Aurora investeert samen met Uber momenteel in de ontwikkeling van X-plane, een vliegend voertuig dat verticaal kan opstijgen en landen en dus geen landingsbaan nodig heeft. Het filmpje hieronder laat zien hoe zo’n ‘vliegende auto’ eruit zou kunnen gaan zien.

YouTube player

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.