BlackBerry maakt voor het eerst weer winst

BlackBerry wordt vaak genoemd als hét voorbeeld van een telecomgigant die ten onder is gegaan. Op het gebied van mobiele telefoons en besturingssystemen heeft het bedrijf inderdaad niet meer het grote marktaandeel van vroeger. Maar de koerswijziging die vorig jaar is ingezet lijkt succes te hebben. Het bedrijf maakte onlangs de behaalde resultaten over het 3e kwartaal van 2017 bekend (in fiscale termen: Q2 2018). Die waren beter dan door analisten verwacht: het bedrijf maakt weer een bescheiden winst.

BlackBerry

Gemiste kansen

Resultaten van BlackBerry zijn onder andere interessant omdat het bedrijf lange tijd een belangrijke positie had in de telecomwereld. Zeker op de zakelijke markt kregen veel werknemers een BlackBerry-toestel. Ook privé waren de toestellen dankzij de gratis berichtendienst Ping populair, vooral onder jongeren. Het kenmerkende fysieke toetsenbord was voor veel gebruikers een pluspunt, in een periode waarin smartphones met enkel een touchscreen steeds populairder werden.

Maar Apple nam met zijn besturingssysteem (iOS) en de vele apps het topje van de markt over, terwijl Google (met Android) hetzelfde deed voor de rest van de markt. Ook een nieuw besturingssysteem in 2013 (BlackBerry 10) en nieuwe toestellen konden die trend niet ombuigen. Terwijl het marktaandeel bij mobiele besturingssystemen ooit 20 procent was, is dat tegenwoordig afgerond nul procent.

Betere resultaten voor BlackBerry

Het bedrijf stopte in 2016 met het zelf maken van hardware, hoewel het zegt BB10 nog te zullen blijven ondersteunen. Het concentreert zich nu op software en services. Met producten als Unified Endpoint Manager en Dynamics spelen ze nog steeds een rol als het gaat om het gebruik van mobiele apparaten en applicaties op de werkvloer. De strategische koerswijziging heeft succes gehad; terwijl het bedrijf een jaar geleden nog 372 miljoen dollar verlies leed, boekte het afgelopen kwartaal 19 miljoen dollar winst.

BlackBerry

Licentiedeals

Er worden nog steeds telefoons onder de naam BlackBerry uitgebracht, die draaien echter op Android. Zo verscheen zeer recent de BlackBerry Motion (zonder toetsenbord). Hiervoor heeft het bedrijf licentiedeals met hardwarefabrikanten zoals het Chinese TCL waaraan het geld verdient. Dat lijkt een verstandige keuze gezien de winstcijfers op de smartphonemarkt. Afgezien van Apple en Samsung zijn er nauwelijks bedrijven die winst maken met de productie van smartphones.

Door zich te richten op dienstverlening in plaats van producten lijkt BlackBerry de weg omhoog gevonden te hebben. Andere bedrijven in de telecomwereld kunnen misschien lering trekken uit de recente resultaten van BlackBerry.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.