Column Jan van Alphen over Digitale Connectiviteit

Deze column verscheen op 11 oktober op CloudWorks.nu.

Digitale connectiviteit vormt voor BTG en haar leden een belangrijk en actueel najaar thema, dat zowel wordt vertaald in het ledenprogramma als in de activiteiten als branchevertegenwoordiger namens de zakelijke afnemers.

Medio 2016/begin 2017 heeft het Ministerie van Economische Zaken de nota Frequentiebeleid afgerond, die inmiddels succesvol in de Tweede Kamer is gepresenteerd. Hiermee is een belangrijk punt geadresseerd, namelijk dat een goede en evenwichtige beschikbaarheid en verdeling van frequenties in het belang van alle stakeholders is. Als gevolg van de groeiende behoefte aan mobiele data, mede door de huidige ICT-ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld IoT, Videostreaming, maar ook 5G, is een goede regie op dit thema naast een economisch belang, ook een groeiend maatschappelijk belang geworden.

De continue borging van de beschikbaarheid van vooral mobiele data- en communicatievoorzieningen is tevens een toenemende zorg voor onze leden, organisaties die de verantwoordelijkheid dragen voor de realisatie van deze bedrijfskritieke diensten aan hun medewerkers en klanten. Vooral sectoren op het gebied van Veiligheid, Logistiek en Zorg dragen hierbij een extra verantwoordelijkheid, omdat een groot aantal van hun diensten direct de veiligheid raakt van personen, dus hiermee een levensafhankelijke taak vervullen.

Binnen de BTG hebben deze leden zich verenigd in een aantal expertise groepen, die vanuit gezamenlijke vraagbundeling en belang de requirements ontwikkelen voor de marktoplossingen en policymakers. Vanuit de branchevereniging worden hun belangen zowel nationaal als internationaal ingebracht binnen de diverse overheidsdialogen.

Einde dit jaar rondt het Ministerie van Economische Zaken haar tweede belangrijke nota af, namelijk Mobiele Communicatie. Hiervoor is diverse malen geconsulteerd en heeft inmiddels door Consultancy partner Strict aanvullend onderzoek bij de betrokken stakeholders plaatsgevonden. Op basis van deze resultaten zal Economische Zaken haar concept eind dit jaar definitief maken.

Eén van de getrokken conclusies betreft de nadere uitwerking van de invulling van bedrijfskritieke communicatie in de vervolgstudie Digitale Connectiviteit, waarvoor Economische Zaken dit najaar een aantal markt- en gebruikersdialogen zal organiseren. Vanuit BTG zal hierop worden aangesloten met een aantal masterclasses en themabijeenkomsten, te weten op dinsdag 10 oktober a.s. een masterclass in samenwerking met marktpartijen zoals Flash, gericht op de impact van 5G op de invulling van mobiele communicatieoplossingen. Op 7 november a.s. organiseert BTG een uitgebreide vervolgdialoog over de invulling van indoorcoveragevraagstukken bij BTG-lid Schiphol. Hierbij sluiten zowel gebruikers, marktpartijen als overheidsvertegenwoordigingen aan. Daarnaast werkt BTG in samenwerking met de vier MNO’s constructief aan de ontwikkeling van marktneutrale standaarden voor de koppeling van MNO-services op indoornetwerken die door gebouweneigenaren of -beheerders worden beheerd.

Hiermee positioneert BTG zich als intermediair namens zakelijke gebruikers in het speelveld van policymaking en de mark door de ontwikkeling van pragmatische oplossingen, die in het voordeel zijn van alle stakeholders. Zie onze BTG-website voor de agenda, u bent van harte welkom aan te sluiten!

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.