Dit moeten tech-bedrijven weten over het regeerakkoord

Gisteren was het dan zo ver. Na bijna zeven maanden onderhandelen (langer dan ooit), is er eindelijk een regeerakkoord en is de coalitie tussen VVD, D66, CDA en ChristenUnie een feit. Het akkoord is 55 bladzijden lang (hier de complete pdf) en staat uiteraard boordevol maatregelen. In dit artikel focussen we ons op de maatregelen die direct met de techwereld en zijn bedrijven te maken hebben.

Regeerakkoord presentatie

Meer geld voor cyber-security

Er komt een veel groter budget voor cyber-security. In totaal moet er 95 miljoen euro geïnvesteerd worden in betere apparatuur, evenals in beter personeel in verschillende velden. Dat budget is er niet alleen voor Veiligheid en Justitie, Defensie en Binnenlandse Zaken (politie, MIVD en AIVD), maar ook voor Buitenlandse Zaken en Economische Zaken.

Ook wordt het Nationaal Cyber Security Centrum met het geld sterker gemaakt en vergroot. Dit moet ervoor zorgen dat bedrijven binnenkort beter omgaan met datalekken en bovendien leren ze hoe ze hun gegevens beter beschermen.

Daarnaast gaat er veel geld naar ‘de uitbreiding van cybercapaciteit’ bij Defensie. Het departement krijgt 275 miljoen euro per jaar om ‘slagkracht en cyber’ van de strijdkrachten uit te breiden.

Wet Computercriminaliteit III

Volgend jaar treedt de Wet Computercriminaliteit III officieel in werking. Ook hierbij is sprake van een evaluatie ‘binnen twee jaar’. Het houdt in dat er 10 miljoen euro beschikbaar komt voor onder meer de politie. Deze mag hiermee zero-day-exploits inkopen om in te breken in computersystemen.

In het regeerakkoord werd dit verder gespecificeerd. Zo mogen de zero-days alleen gebruikt worden voor specifieke zaken, bovendien mogen er geen andere mogelijkheden meer beschikbaar zijn. Ook komt er een screening voor de bedrijven waar de zero-days vandaan komen. Deze moeten kunnen aantonen dat ze geen zaken doen met ‘dubieuze regimes’. Ten slotte komen er ieder jaar statistieken over ingekochte exploits en hoe vaak deze werden gebruikt.

Bewaarplicht wordt bekeken

Ook de bewaarplicht is onderdeel van het regeerakkoord en wordt aangepast. Zo mogen telecommunicatiegegevens niet automatisch worden opgeslagen, maar is er een streven naar een ‘afgewogen bewaarplicht’. Dit moet ervoor zorgen dat de wet meer in lijn is met een bepaling van het Europees Hof van Justitie, namelijk dat deze gegevens alleen verzameld mogen worden bij de opsporing van ernstige misdrijven.

Wet op Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (‘Sleepwet’)

De laatste maanden was er al veel commotie rondom de Wet op Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, kort WiV. Deze week kreeg een actiegroep het zelfs voor elkaar om 300.000 handtekeningen te verzamelen om een referendum te beginnen tegen de wet.

In het akkoord staan er meer details over de WiV. De vier partijen uit de coalitie zeggen zelf dat de wet niet mag leiden tot een ‘sleepnet’. “Van het willekeurig en massaal verzamelen van gegevens van burgers in Nederland of het buitenland (‘sleepnet’) kan, mag en zal geen sprake zijn”, staat in het document. Om hiervoor te zorgen, staan in het akkoord een aantal waarborgen om de wet te handhaven. Zo moet die bijvoorbeeld ‘binnen twee jaar’ geëvalueerd worden om te kijken of het sleepnet niet te pas en te onpas wordt gebruikt.

Veiligheidsstandaarden voor IoT-apparatuur

We hebben het hier al vaker over de slechte veiligheidsstandaarden van Internet of Things-apparatuur gehad. De regering wil hier iets aan doen. In het akkoord wordt gesproken over veilige standaarden voor IoT-apparatuur, evenals is er sprake van een verbod op de verkoop van onveilige apparaten.
Ook staat in het akkoord dat fabrikanten aansprakelijk kunnen worden gesteld voor gaten in hun software, en mogelijk zelfs voor hierdoor veroorzaakte schade.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.